Naslovna Društvo VERNICI DANAS SLAVE MALI BOŽIĆ, ALI I SVETOG VASILIJA

VERNICI DANAS SLAVE MALI BOŽIĆ, ALI I SVETOG VASILIJA

0
PODELI
Sveti Vasilije

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a postoje i verovanja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi. Prema narodnom verovanju, žene tog dana treba da spreme vasilice.

Neki vasilicu čak, pune sirom kako bi godina bila bogata a drugi premazuju medom, da godina bude slatka i vesela. U nju se ne stavlja novčić.

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način. Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

U nekim mestima se zadržao narodni običaj da se na raskršćima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Zbog tih razloga, na današnji dan ponovo se loži ognjište i dolazi položajnik, koji se služi glavom božićne pečenice koja se se čuva za ovu priliku.

Novu godinu nikako ne valja dočekati u snu, pa su u ovom bdenju mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni: pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, tj. udati se.

Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku i astronomiju.

Krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemaljski život napunio 50 godina od rođenja. Bio je veliki pobornik Pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve.

Vreme od Božića do Bogojavljenja (19. januar) u narodu se naziva „nekrštenim danima“ u kojima, prema verovanju, demoni, karakondžule i veštice vrebaju ljude na svakom koraku. Najčešće se pojavljuju u snu i mnogi ljudi se baš u ovom periodu žale na košmare.

Vasilije Veliki je značajan svetac sa srpsku i rusku pravoslavnu crkvu. Kod nas mnoge porodice danas proslavljaju svoju krsnu slavu, a u Rusiji, ovaj praznik se obeležava kao imendan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde