Naslovna Društvo Romi danas slave Vasilicu, jedan od najznačajnih romskih praznika

Romi danas slave Vasilicu, jedan od najznačajnih romskih praznika

0
PODELI

U romskim porodicama, Vasilica se slavi uz puno starih običaja koji su zajednički romskom narodu, ali i uz puno lokalnih koji su specifični za pojedino područje u kome Romi žive.

Vasilica je jedan od najznačajnijih romskih tradicionalnih praznika koji se obilježava 14. januara. Praznik je usko povezan sa Romskom Novom godinom, koja se dočekuje 13. januara i traje četiri naredna dana. Na Vasilicu ili Vasiljevdan, obilježavaju se narodni običaji prema kojima je pažnja posvećna guski koja se kolje okrenuta prema istoku. Prema legendi, Romima koji su bježali preko vode od napada osvajača, pomogao je Bog poslavši im guske kako bi se spasili od utapanja. Zbog toga je običaj da se na današnji dan kolje živina, ne isključivo guska.

Romi u Nišu, uprkos besparici proslavljaju Svetog Vasilija Velikog i Novu godinu.

U oči praznika običaj je da se kupuje živina u neparnom broju, ali zbog besparice kažu dovoljna je i jedna životinja za veselje. Romi u Nišu ovaj praznik, najznačajniji posle Đurđevdana, proslavljaju obično u krugu porodice.

Vasilica se danas obilježava širom Evrope i ostalim krajevima svijeta i slave je Romi bez obzira na vjersku pripadnost. Tako je i u Bosni i Hercegovini za Rome danas svečan praznik, povodom koga se praktikuju razni običaji zarad uspješne i srećne nove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde