Naslovna Društvo Fond za zdravstveno osiguranje: Zahtev niških hirurga da rade vikendom populistčki, nisu...

Fond za zdravstveno osiguranje: Zahtev niških hirurga da rade vikendom populistčki, nisu ispunili normative

0
PODELI
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić i državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek posetili su Niš, gde su sa direktorima 23 zdravstvene ustanove razgovarali o prioritetima zdravstvenog sistema za 2023. godinu, sa posebnim akcentom na jačanje primarne zdravstvene zaštite i skraćenje lista čekanja.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je potvrdila da je na njihovu adresu i na adresu Ministarstva zdravlja stigao zahtev niških hirurga da vrše operacije i vikendom kako bi smanjili listu čekanja.

Ona je taj potez nazvala populističkim, s obzirom na to da oni nisu izvršili propisan broj operacija koji je predviđen za osnovnu platu. Dodaje i da se radi na novom modelu dopunskog rada.

Taj predlog je stigao Republičkom fondu i u Ministarstvo zdravlja. Kada su u pitanju liste čekanja završavamo model dopunskog rada, u kome se uključuje čitav tim, ne samo kardiohirurzi, već i medicinske sestre i spremačice. Dopunski rad podrazumeva da taj tim bude plaćen, od spremačice do lekara. Da bi se nekome odobrio dopunski rad neophodno je da izvrše svoj normativ za osnovnu platu, i tako je u svim zemljama sveta. Dakle, dopunski rad se odobrava ukoliko ste prethodno izvršili normativ za osnovnu platu, bez obzira da li će taj dopunski rad biti plaćen od strane države ili ćete volontirati“, rekla je dr Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić/foto:GP018

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek je dodao da je bilo slučajeva da hirurg koji odradi dve operacija za mesec dana primi istu platu kao hirurg koji je odradio 30 ili 50 operacija.

Đerlek se osvrnuo i na pojavu četiri slučajeva malih boginja. Apelovao je na roditelje da vakcinišu svoju decu i da ne uništavaju zdravlje svoje dece.

Ponavlja se isti slučaj oko vakcinacije. Pozivam roditelje da redovno vakcinišu svoju decu. U ranijim godinama imali smo nekoliko smrtnih slučajeva, nažalost. Treba da se slušaju struka, lekari, republički stručnjaci i stručne komisije. Vakcina postoji već 200 godina, i mislim da treba da napravimo kampanju, jer ne želim da nam se ponovi ono što je bilo ranije sa malim boginjama. Roditelji treba da snose odgovornost, jer valjda nijedan roditelj ne želi da uništi zdravlje svom detetu. Kalendar vakcinacije su napravili najveći stručnjaci u ovoj zemlji, i to je jedini način da spasimo virusnu infekciju“, izjavio je Đerlek.

Dodao je da u Srbiji još uvek nije potvrđen podsoj omikrona, ali pitanje je dana kada će piti potvrđeno njegovo prisustvo, jer je svakog dana preko 1000 novih slučajeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde