Naslovna Sve vesti Niš Sotirovski: Niš je velika arhiva srpske istorije

Sotirovski: Niš je velika arhiva srpske istorije

0
PODELI
Dragana Sotirovski foto: GP018

Danas je održana svečana sednica Skupštine Grada Niša povodom obeležavanja Dana oslobođenja od Turaka 11. januara 1878. godine.

Dodeljena priznanja „11. januar“ foto: GP018

U prisustvu brojnih zvanica, gradonačelnica Niša je poručila da i posle oslobođenja od Turaka nije bio kraj izazovima i stradanjima Niša, jer, kako ona navodi, Niš se nalazi na raskrsnici svih drumova na Balkanu i Niš je velika arhiva srpske istorije.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Ovo je važan istorijski datum, koji naš grad svrstava u važne gradove u istoriji Srbije. Srećan ovaj dan svim Nišlijama, a dobitnicima prestižne gradske nagrade čestitam na priznanjima i čestitam na svemu ono što ste postigli u oblastima kojima se bavite. Dobiti ovakvu prestižnu gradsku nagradu znači da ste dostigli vrhunac u karijerama“, poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Jutros su položeni venci na Starom groblju, na grobu Todora Stankovića koji je istakao srpsku zastavu 11. januara 1878. godine na Stambol kapiji Niške tvrđave. On je bio član komiteta za oslobođenje Niša i pregovarač o predaji Turaka.

Prilikom svog obraćanja, gradonačelnica se opet osvrnula na dugo očekivano izmeštanje pruge iz gradskog jezgra i podsetila je na neke od projekata koje je Grad završio u prošloj godini. Građanima Niša je poručila da ne veruju dok ne vide.

„Ohrabruje najava predsednika Srbije da počinje izgradnja i modernizacija pruge prema Dimitrovgradu i Gradini. To znači da se bližimo dugo očekivanom izmeštanju pruge iz najužeg gradskog jezgra. Pomoć i podrška države se tu ne završavaju, niti su izostale u prethodnom periodu. Rezultat je ono što nas čini jedino zadovoljnim. Moja poruka građanima Niša je jednostavna i lično je se pridržavam: Ne verujem, dok ne vidim. Nadam se da delite moje mišljenje da ima šta da se vidi danas u Nišu. Od Konstantinove Medijane, preko hrama Vasilija Ostroškog, novih parkova, vodovoda, asfaltiranih ulica, uređenih trotoara do sportskih terena“, rekla je gradonačelnica.

Na kraju je dodala da je pored gradskog područja, sada dosta uređenije i seosko područje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde