Naslovna Društvo Po prvi put Dan oslobođenja Niša od Turaka obeležen na Starom groblju

Po prvi put Dan oslobođenja Niša od Turaka obeležen na Starom groblju

0
PODELI
Delegacija Grada Niša položila je venac na Starom groblju, na grobu Todora Stankovića koji je istakao srpsku zastavu 11. januara 1878. godine na Stambol kapiji Niške tvrđave.

Ovim potezom, pravi se korak ka tome da Staro groblje postane memorijalni park, kako je ranije najavila gradonačelnica Niša.

Danas je prvi put polagan venac na grob Todora Stankovića, čime se odaje pošta svim borcima koji su pre 145 godina oslobađali Niš od Turaka. Ovo je inicijativa četiri udruženja iz grada Niša. Uključeno je Društvo za negovanje slobodarskih tradicija, Kolo srpskih sestara, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. i Klub istoričara i studenata istorije „11. januar“, kaže Miroslav Veličković, autor knjige „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“.

Miroslav Veličković/foto:GP018

Miroslav Veličković je i ovogodišnji dobitnik nagrade „11. januar“, najvećeg priznanja Grada Niša, za svoje zalaganje za očuvanjem spomenika na Starom groblju. Svojom knjigom on je hteo da se oduži ratnicima iz Balkanskog i Velikog rata, i da ih na taj način otrgne od zaborava. On je očistio veliki broj grobova vojnika do kojih se pre njegovog angažovanja nije ni moglo prići.

Todor Stanković je rođen 13. februara 1852. godine u Nišu. Bio je nacionalni radnik i srpski konzul u Prištini, Skoplju, Bitolju i Solunu. Učesnik je svih ratova od 1876. do 1918. Rođen je 13. februara 1852. u Nišu.

U Nišu je završio školu i dobro je naučio turski jezik. Rano se posvetio radu na nacionalnom oslobođenju i kulturnom uzdizanju svoga naroda.

Delovao je kao generalni konzul, sreski načelnik i narodni poslanik mnogo godina. Pri vojsci je bio rezervni konjički potpukovnik. Istaknuti je srpski nacionalni radnik u Staroj Srbiji i Makedoniji. Nosilac je više domaćih i stranih odlikovanja. Primio je 1903. godine, kao rezervni konjički major, „Medalju za vojničke vrline“. Odlikovan je 1921. godine ordenom Sv. Save prvog stepena. Preminuo je 15. jula 1925. godine u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde