Naslovna Društvo Dr Boban Džunić : Čestitka povodom 145 godina od osobođenja Grada Niša

Dr Boban Džunić : Čestitka povodom 145 godina od osobođenja Grada Niša

0
PODELI
dr Boban Džunić 11. januar

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka na današnji dan 1878. godine. Borbe za oslobođenje Niša od turske vlasti počele su 29. decembra 1877. godine. Knez Milan Obrenović je ušao u njega 11. januara 1878. godine. Članom 3 Sanstefanskog sporazuma, Niš je pripojen Kneževini Srbiji. U to vreme u gradu je često zasedala skupština. Prvo zasedanje Narodne skupštine Srbije desilo se u zgradi osnovne škole iza Saborne crkve, 23. novembra 1878. godine. U periodu od oslobođenja do Majskog prevrata Niš je često nazivan drugom prestonicom Srbije.

Preko 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa. Srpski bajrak se 11. janura 1878. godine zaviorio na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

„Sam Niš je u to vreme bio jedna uništena turska kasaba, a već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad i to zahvuljujući samom knjazu, kasnije kralju Milanu Obrenoviću“, objasnio je predsednik skupštine Grada Niša, dr Boban Džunić.

Obeležje, spomenik u centru grada sa motivima oslobođenja grada, mesto je na kome svake godine odajemo počast poginulim junacima.
„U ime skupštine Grada Niša i u svoje lično ime čestitam vam Dan osobođenja grada Niša“, dodao je Džunić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde