Naslovna Društvo Sotirovski: Verujem da ćemo do kraja mandata završiti projekte koje smo započeli

Sotirovski: Verujem da ćemo do kraja mandata završiti projekte koje smo započeli

0
PODELI
Obraćanje Dragane Sotirovski foto: GP018

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući, gradonačelnica Niša podsetila je na projekte koji su započeti ili nastavljeni u 2022. godini. Prema njenim rečima veliki broj projekata se finansira iz budžeta Grada, dok u projektima koje finansira država, Grad pruža logističku podršku.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Nastavili smo sve što su radili naši prethodnici. Oni su radili Trg i most, mi smo ih završili, započeli su crkvu Svetog Vasilija Ostroškog, a mi smo doveli taj projekat do kraja. Započeli smo akva-park u Niškoj Banji, nastavak Bulevara Svetog Pantelejmona. Posle mnogo godina, konačno smo završili Arheološki park „Medijana“. U istoj godini smo počeli i završili školu u Leskoviku, završili smo dva važna vrtića u naseljima Brzi Brod i 9. maj. Rekonstruisali smo dva parka, i posle 32 godine smo napravili novi. Nastavili smo sa subvencijama u oblasti energetske efikasnosti“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Beogradska kapija foto: GP018

Ona je dodala da je posebno važan projekat sređivanja prostora oko Tvrđave, koja ove godine obeležava tri veka postojanja.

„Otvorili smo Beogradsku kapiju, uklonili cvetnu pijacu, integrisali je sa postojećom zelenom pijacom i na taj način omogućili da napravimo korak ka Ministarstvu kulture i mogućnosti da Beogradsku kapiju, i celu Tvrđavu revitalizujemo u ovoj godini, kada ona obeležava 300 godina postojanja“, dodala je Sotirovski i nastavila:

„Nastavili smo rešavanjem problema vodosnabdevanja u svim onim mestima, odakle su dolazili građani i žalili se na presušene izvore i na loše vodosnabdevanje. Mesta koja su dobila rekonstruisano vodosnabdevanje su Sićevo, Malča, Donje Vlase, Rujnik, Vinik, Vrtište, Vrežina, Velepolje, Jasenovik. Rešili smo deo kanalizacije u Popovcu, na šta smo jako ponosni, jer idemo u hodu sa velikom fabrikom koju radimo zajedno sa Evropskom unijom“ kaže ona.

U 2022. godini počeli su radovi na Maloj sceni Narodnog pozorišta, i otvoreno je prihvatilište za odrasle i stare osobe, koje je potpuno pounjeno. Zajedno sa Eparhijom Niškom otvoren smo hram Svetog Vasilija Ostroškog za bogosluženja.

Porodica Karimanović će praznike dočekati u novom domu foto: GP018

Kuća porodice Karimanović je legalizovana, obnovljena i priključena na struju. Posebno važan projekat u zelenoj agendi je i otvaranje reciklažnog dvorišta u Gabrovcu, što je prvi korak ka otvaranju mnogih reciklažnih dvorišta.

Što se tiče državnih projekata, gradonačelnica Niša kaže da je Grad uvek na raspolaganju, i da pomaže u logistici.

„Revitalizacija pruge od Niša do Brestovca je jako važan posao za našu Železnicu i za našu državu. To se radi sredstvima Evropske investicione banke, projekat je počeo i uveliko traje. Gasna interkonekcija koja Srbiji, i pre svega Nišu, omogućava sigurnost u dopremanju gasom koji dolazi iz Bugarske. Počeli smo najveće postrojenje u ovom trenutku u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u vrednosti od 87 miliona evra“, izjavila je Sotirovski.

Polaganje kamena temeljca za terminalnu zgradu na niškom aerodromu /gp018

Država je počela dogradnju terminala Aerodroma, a investicija je vredna milijardu i sto miliona evra. Počeo je da se gradi i „Auto-put mira“.

„Uspeli smo da uz pomoć Ministarstva građevina Niška Banja konačno dobije izlaz na Koridor 10, koji je završen i čekamo ministra da dođe na otvaranje. Uspeli smo i da u pregovorima sa „Er Serbijom“ objasnimo koje su to linije koje bi iz Niša trebalo da budu uspostavljene domaćom avio-kompanijom do određenih destinacija i zašto su važne. Do Beograda, do Istanbula, Frankfurta, Kelna i ostalih“, dodaje gradonačelnica.

Na kraju svog obraćanja je rekla da nisu za sve potrebne pare, već dobra organizacija. Dodala je da će ova godina, biti godina borbe.

„Verujem da ćemo do kraja mandata završiti sve ono što smo započeli, a ono što bude započeto, a bude veliko, a biće takvih projekata u 2023. godini, verujemo da će nastaviti naše kolege posle izbora. 2023. godina borbe. Borba za svako novo radno mesto, za svaku fabriku, za svakog investitora, bio domaći ili strani. Biće borba za svako dete koje treba da se rodi, jer nas je deset hiljada manje u odnosu na prošli popis. Biće borbe za svako drvo, za svako zelenilo“, zaključila je svoje obraćanje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde