Naslovna Društvo Sotirovski o radu Grada u 2022. godini: Smanjen broj nezaposlenih, vratili smo...

Sotirovski o radu Grada u 2022. godini: Smanjen broj nezaposlenih, vratili smo jedan od pet kredita

0
PODELI
Obraćanje Dragane Sotirovski foto: GP018

Danas je, uoči dana oslobođenja Niša, održana godišnja konferencija za novinare, na kojoj su gradonačelnica Niša i predsednik Skupštine Grada Niša prezentovali rezultate poslovanja u protekloj 2022. godini.

U veoma izazovnoj godini, kada se svet oporavlja od posledica pandemije i kada se suočava sa energetskom krizom, prema rečima gradonačelnica Dragane Sotirovski, Grad je uspeo da nadmaši rezultate iz 2021. godine.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Kada je upoređujemo sa 2021. godini u kojoj smo sanirali posledice kovida, možemo da kažemo da je 2022. godina bila izazovna, jer se, ne samo Srbija, već i svet, suočio sa energetskom krizom, sa ratom u Ukrajini, to se osetilo i u našem gradu. Što kroz cene mazuta, što kroz cene gvožđa i ostalih materijala. Uspeli smo da nadmašimo sami sebe, jer smo u 2022. godini jurili one rezultate u budžetu koje smo ostvarili u 2021. godini. U svakom trenutku smo imali na računu Grada između 800 miliona i milijardu i po dinara“, rekla je Sotirovski.

Novac foto: GP018

Ona je dodala da je Grad u svakom trenutku imao dovoljno novca na računu, zahvaljujući prihodima od zarada.

„Iako smo ih trošili za mnoge stvari, upravo zahvaljujući predlozima sugrađana i gradskih opština, mi smo novac imali, jer je novac pristizao u budžet. Pristizao je u budžet zahvaljujući sopstvenim prihodima, jer osim redovnih transfera koje država daje na godišnjem nivou od 600 miliona dinara, drugu pomoć države nismo imali, kao što je bio slučaj do 2022. godine. To je važilo za sve lokalne samouprave, zbog energetske krize. Bez obzira na to jako smo ponosni na to što će ostvarenje budžeta za 2022. godinu biti 94,08 posto ostvarenja prihoda i 91,68 odsto ostvarenja rashoda. To je u dinarima 11 milijardi 600 miliona dinara prihoda, i realizacija rashoda 11 i po milijardi. Poslednjeg dana u 2022. godini na računu smo imali 426 miliona dinara namenskih sredstava, koja smo prebacili u ovu godinu. To su sredstva koja smo morali da imamo na računu zbog transfera i zbog prenetih obaveza“, izjavila je gradonačelnica Niša.

Grad je isplatio jedan od pet postojećih kredita u vrednosti od 286 miliona dinara. Takođe, prvi put, prihodi od poreza na zarade činili su oko polovine ukupne gradske kase.

„U 2022. uspeli smo da vratimo jedan od pet postojećih kredita, čija je vrednost bila 286 miliona dinara sa kamatama. U ovom trenutku smo kreditno zaduženi sa oko 500 miliona dinara. Prvi put je više od 50 odsto prihoda od prihoda na zarade i imali smo 98 posto realizaciju upravo tih planiranih prihoda, što znači da smo dobro planirali prihode od poreza na zarade i da smo uspeli da ih ostvarimo. U 2022. godini su prihodi na zarade bili veći za milijardu dinara u odnosu na 2021. godinu“, dodala je gradonačelnica.

NSZ Niš / foto: redakcija

Zahvaljujući direktnim i stranim investicijama od 920 miliona evra u poslednjih deset godina, u Nišu je smanjen broj nezaposlenih. Trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je ispod 20 hiljada nezaposlenih, dok je 89 hiljada zaposlenih.

Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem foto: NALED

Gradonačelnica je navela da su upravo ti podaci zaslužni što Niš još dve godine predsedava Klubom gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

„Prošlu godinu su obeležile dve nove kompanije. To su „Jusei“ i „Šinju“, koje su počele da rade u Nišu. Dve kompanije od nacionalnog značaja će takođe doći u Niš. To su „VGP“, češko-belgijska kompanija, koja će poslovati u našoj Industrijskoj zoni, i austrijski „Palfinger“, obećava gradonačelnica.

Ikea

„Ikea“, koja je kupila 14 hektara prostora, takođe najavljuje svoj dolazak, dok nemački trgovinski lanac „Lidl“ najavljuje otvaranje novih prodajnih objekata.

Naučno-tehnološki park foto: GP018

Značajnu ulogu u smanjenu broja nezaposlenih su imali i Naučno-tehnološki park i tržni centar „Delta Planet“, koji ove godine očekuje proširenje, i samim tim zapošljavanje novih radnika.

Svečano otvaranje Delta Planet foto:GP018

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde