Naslovna Društvo Infrastrukturni projekti za 2023: Od akva-parka i kuglane do vodovoda u selima...

Infrastrukturni projekti za 2023: Od akva-parka i kuglane do vodovoda u selima i izmeštanja pruge

0
PODELI
Dragana Sotirovski foto: GP018

Gradonačelnica Niša najavila je brojne nove projekte na kojima će se raditi u 2023. godinu. Takođe, radiće se i na projektima koji su ostali nezavršeni od prošle i pretprošle godine.

foto: GP018

Najvažniji projekti se finansiraju iz državne kase. Očekuje se završetak radova na terminalu na Aerodromu „Konstantin Veliki“, izmeštanje i rekonstrukcija pruge.

„Imamo velike planove za 2023. godinu, što se tiče velikih državnih projekata, na koje smo jako ponosni i za koje Grad daje logističku podršku. Ti projekti su završetak zgrade terminala na aerodromu za milion putnika, zatim početak izmeštanja i izgradnje pruge obilaznice oko Niša, početak rekonstrukcije pruge od Niša do Beograda“, najavila je gradonačelnica.

Akva Park Niška Banja foto: GP018

Prema njenim rečima, ovu godinu će obeležiti nastavak radova na akva-parku u Niškoj Banji i nastavak radova na fabrici za prečišćavanje voda. Nastavlja se i sa radovima na Bulevaru Svetog Pantelejmona. Očekuje se saglasnost „Puteva Srbije“, da li će oni završiti tri putna pravca koji su započeli odavno, ili će to ipak Grad da uradi od svog novca. Te deonice su Kovanlučka ulica, Bulevar Cara Konstantina i deonica Ostrovica – Ravni Do.

Rekonstrukcija Vojvode Putnika foto: GP018

Radiće se i ulice Zetska, Majakovskog, kao i završetak ulice Vojvode Putnika. Zatim put od Cerja do Miljkovca koji vodi do Cerjanske pećine, a u planu je i rešavanje problema vodosnabdevanja u selima Malča, Rujnik, Donje, Vlase, Jasenovik i Cerje.

„Što se tiče sportske infrastrukture, ove godine će krenuti nabavka za uređenje škole „Mika Antić“, odnosno fiskulturne sale, kako bismo mogli da dovedemo juniorsko prvenstvo ove godine u Niš. Hoćemo da napravimo kuglanu, kao što smo prošle godina napravili streljanu“, dodala je Sotirovski.

Kvantaška pijaca foto; GP018

Za ovu godinu najavljeno je i izmeštanje Kvantaške pijace, ali i uređenje prostora oko Niške tvrđave.

„Uredićemo prostor oko Tvrđave, krajnje je vreme da Tvrđava dobije preduzeće, koje će isključivo brinuti o Tvrđavi. Prostor auto-pijace bi uskoro trebalo da se rešava, kako bi se čitav prostor oko Tvrđave uredio. Apliciraćemo za sredstva za uređenje Zapadne kapije Tvrđave i još mnogo toga“, rekla je gradonačelnica Niša, i dodala da se od sutra nastavlja izrada projekta za uređenje keja na Nišavi.

Uskoro će biti svečano otvorena Malčanska petlja uz prisustvo ministra građevine i predstavnika „Puteva Srbije“.

Ona je pohvalila i inicijativu i organizaciju Udruženja „Etno čarolija“ iz Prve Kutine, koja je prikupila sredstva za rekonstrukciju Doma kulture u tom selu.

Udruženje „Etno čarolija“ foto; GP018

„Vizija Grada Niša je da svi domovi kulture zažive i budu obnovljeni, i krenuli smo u tu veliku akciju. Sredili smo nekoliko domova u nekoliko naših sela. Ovaj u Prvoj Kutini je pravi primer da uz pomoć sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora može da se rekonstruišu domovi kulture. Lepo je kada žene gazduju ovakvim zdanjem. Ipak, ženska ruka i žensko oko drugačije vide, naravno uz pomoć muškaraca iz ovog sela. Grad će nastaviti da pomaže svim udruženjima, kao što je „Etno čarolija“, koji žele da pomognu svojim selima“, zaključila je gradonačelnica.

Dušan Živković/foto:GP018

Predsednik Opštine Niška Banja je rekao da je spoj Niške Banje sa auto-putem kapitalni projekat. Time očekuje da će se poboljšati turizam u Niškoj Banju, naročito uz buduće atrakcije, kao što je akva-park

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde