Naslovna Društvo Centar za devojke performansom skreće pažnju na problem nasilja nad ženama

Centar za devojke performansom skreće pažnju na problem nasilja nad ženama

0
PODELI
U sklopu ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja za temu ima zaustavljanje femicida, aktivistkinje „Centra za devojke“ su izvele performans ,,Žensko groblje“, koji govori o problemu femicida.

Današnjim performansom u centru Niša, kako kaže Sara Plazinić, koordinatorka za rad sa korisnicama „Centra za devojke“, žele da podignu svest o femicidu i o tome šta nasilje nad ženama zapravo predstavlja.

Nažalost, ove godine je ubijeno 27 žena u porodičnom i partnerskom nasilju. U poslednjih 12 godina ubijeno je preko 400 žena, i ovim performansom želimo da skrenemo pažnju javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama. Smatramo da ljudi nisu dovoljno upoznati sa time šta sve podrazumeva nasilje nad ženama i koliko je femicid ozbiljan problem“, kaže Sara Plazinić.

Sara Plazinić/foto:GP018

Ona navodi da „Centar za devojke“ smatra da je potrebno da se femicid prepozna kao posebno krivično delo, i nada se da više neće morati da stoje i nose imena žrtava nasilja nad ženama, već da će te žene ostati među nama.

Imamo bolje zakone, problem je koliko se oni sprovode i koliko žene prepoznaju šta je nasilje. Danas su žene osnaženije da prijave nasilje, ali je i dalje problem što se određeni vidovi nasilja, kao što su jedan šamar, vređanje, vikanje, ne prepoznaju kao nasilje. Više se radi na tome, ali put pred nama je dug“, dodala je Sara Plazinić.

Centar za devojke je održao uličnu akciju „Jedna milijarda ustaje“, povodom deset godina od pokretanja globalne kampanje „One Billion Rising 2023: Rise for freedom“, koja je pokrenuta po istraživanju da milijarda devojčica i žena tri neki vid nasilja. Sugrađankama je podeljeno preko hiljadu različitih pamfleta sa informacijama o nasilju nad ženama, femicidu i SOS telefonima na koje mogu da se obrate,

Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde