Naslovna Društvo Izabrani dobitnici nagrada „11. januar“, najvišeg priznanja grada Niša

Izabrani dobitnici nagrada „11. januar“, najvišeg priznanja grada Niša

0
PODELI
Na današnjoj sednici Komisije za nagrade Grada Niša donete su odluke ko dobija najviše priznanje grada Niša „11. januar“.

Komisiji je pristiglo 30 predloga, 15 za pojedince i 15 za kolektive. Dobitnici nagrada su, među kolektivima Akademski hor i Narodno pozorište, a među pojedincima Miroslav Veličković, Đovani Antonioli i Željko Mirković.

Komisija za nagrade Grada Niša donela je jednoglasnu odluku, da ovogodišnji dobitnici nagrade „11. januar“ budu, u konkurenciji kolektiva Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu i Narodno pozorište u Nišu. U konkurenciji pojedinaca Miroslav Veličković, autor knjige „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“, Đovani Antonioli, suvlasnik firme „Olimpias“, deo grupacije „Benetona“, koja upošljava preko 1.300 radnika i reditelj Željko Mirković“, naveo je Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada i predsednik ove Komisije.

Boban Džunić/foto:GP018

Pored Džunića, članovi Komisije za nagrade su i gradonačelnica, predstavnik Univerziteta u Nišu, predstavnik Vojske Republike Srbije i predstavnik Niške eparhije.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša, koja će biti održana na dan oslobođenja Niša od Turaka 11. januara. Nagrada se sastoji od povelje, statuete oslobodiocima Niša i novčane nagrade.

Ukupni fond nagrada je 500 hiljada dinara, koji će biti podeljen na pet delova.

Akademski hor u Nišu osnovan je 1972. godine na inicijativu dirigenta Radojice Milosavljevića. Hor postoji 50 godina, i nastupa širom Srbije i Evrope sa velikim uspehom, pod vođstvom magistra Milorada Veljkovića i Slobodana Dejanovića.

Narodno pozorište u Nišu je osnovano početkom 1887. godine kao pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“, Jovana Sterije Popovića, 11. marta 1887. godine u gostionici “ Knez Mihajlo“. Inicijatori osnivanja pozorišta „Sinđelić“ bili su: Stevan Sremac, učitelj Milorad Petrović, Stevan Nikšić Lala, Henrih Liler i Špira Kalik. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić. Igrani su komadi: „Ukroćena goropad“, „Mizantrop“, „Dva cvancika“, „Podvala“.

Pojedinačne nagrade su dobili Miroslav Veličković, Đovani Antonioni i Željko Mirković.

Miroslav Veličković, je knjigom „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“, hteo da se oduži ratnicima iz Balkanskog i Velikog rata, i da ih na taj način otrgne od zaborava. On je očistio veliki broj grobova vojnika do kojih se pre njegovog angažovanja nije ni moglo prići.

Đovani Antonioli je izvršni direktor fabrike „Olimpias“, koja je 2009. godina došla u Srbiju. Od tada posluje u saradnji sa „Benetonom“ i zapošljava preko 1.300 radnika.

Dr Željko Mirković, profesor filma i filmski i TV reditelj i producent. Autor je filmova „Teslin narod“ i „Drugi susret“ koji su bili kandidati za Oskara. Osvojio je 71 internacionalnu nagradu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde