Naslovna Društvo Usvojen Program za izgradnju grada, opozicija ga naziva smešnim

Usvojen Program za izgradnju grada, opozicija ga naziva smešnim

0
PODELI
Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine posebnu pažnju odbornika su privukle dve tačke dnevnog reda koje se tiču izmena Plana generalne regulacije područja na opštini Pantelej, kao i Program uređivanja i izgradnje grada.

Tačka dnevnog reda koja se tiče Plana generalne regulacije za Pantelej u kojoj se pojavljuje zona mešovite namene površine 25 hektara, sastoji se u tome što je prema trenutno važećem planskom dokumentu definisano područje za javne objekte. Novina u tom delu plana biće da se u tom obuhvatu ne ukida objekat javne namene, ali se stvara mogućnost da taj objekat javne namene može da bude i u privatnom vlasništvu. U ovom poduhvatu je predviđen objekat za obrazovanje, znači stvoriće se mogućnost da sutra Grad nađe investitora koji želi da kupi to parče zemlje, i na tom zemljištu izgradi privatno obdanište“, objašnjava Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam Niš.

Druga tačka se tiče izmene saobraćajnice koja se nalazi u tom području, kako bi se ozakonili objekti na osnovu satelitskog snimka.

Grmuša se osvrnuo i na rad Zavoda za Urbanizam u 2022. godini.

U ovoj godini smo povećali efikasnost izrade planskih dokumenata za pedeset posto. Sa današnjom sednicom imamo 14 usvojenih planova, čega nije bilo u poslednjih deset godina. Pored izrade planskih dokumenata Zavod za urbanizam radi i tehničku dokumentaciju. Imamo saradnju na zavidnom nivou sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i sa Direkcijom za izgradnju“, rekao je on.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”, smatra da je Program uređivanja i izgradnje grada isti kao i prošle godine i da je Niš mrtav što se tiče gradnje.

Ranijih godina Program uređivanja i izgradnje je bio jako skroman, kao i sada gde je Program za 2023. godinu gotovo identičan. To govori da nismo mnogo odmakli kada je reč o izgradnji, malo se gradi. Ovaj Program nema ni iznose šta će koliko da košta, tako je ovo samo jedan spisak želja. Naš grad je mrtav što se tiče gradnje u poslednjih deset godina“, navodi Stanković.

Miodrag Stanković/foto:GP018

Njegov koalicioni partner Branislav Jovanović ovaj Program naziva smešnim, ali i netransparentnim.

Program je smešan sa aspekta stručnosti i sa aspekta sadržine. Kao što vidite u Programu nema nijednog puta, nijedne ulice, nijednog bulevara. Kako će oni da rade kad dođu na posao 1. januara kad nemaju program? Za Direkciju za izgradnju Grad izdvaja milijardu i četiristo miliona, a ne znamo gde se troši ni dinar“, pita se Jovanović.

Branislav Jovanović foto: GP018

Iz Zavoda za Urbanizam navode da će nastojati da održe što više javnih rasprava i tribina po ugledu na javnu raspravu o Generalnom urbanističkom planu. Time žele da prikupe što više informacija kako bi planovi i programi bili kvalitetniji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde