Naslovna Društvo Sotirovski: Amonijak prisutan u Nišavi, vodosnabdevanje se ne dovodi u pitanje

Sotirovski: Amonijak prisutan u Nišavi, vodosnabdevanje se ne dovodi u pitanje

0
PODELI
Gradski štab za vanredne situacije u Nišu juče je zabranio upotrebu vode za piće iz bunara blizu Nišave, zbog povećane koncentracije amonijaka u reci.

Zbog povećane koncentracije amonijaka, koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i JKP „Naissus“ zabranjena je i upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov, kao i korišćenja ulova iz reke i njene neposredne blizine.

Gradski štab za vanredne situacije je juče izdao saopštenje, a posle analiza koje smo dobili od Instituta za javno zdravlje i od našeg Vodovoda, da se količina amonijaka u Nišavi povećava, i prešla je dozvoljenu granicu. Zabranili smo upotrebu reke za rekreaciju, doduše ni vreme nije za to, ali je mora to da se kaže. Ono što nas brine, jeste to da je zabranjen lov ribe iz Nišave“, izjavila je gradonačelnica Niša.

I pored zabrana, primećeni su ribolovci koje ne poštuju ove naredbe. U te svrhe, angažovana je komunalna milicija da obilazi reku.

Jutrošnja merenja pokazuju da se količina amonijaka smanjuje u Nišavi, što je dobro zbog biljnog i životinjskog sveta. Da napomenem da nijednog trenutka vodosnabdevanje Nišlija nije bilo dovedeno u pitanje, jer smo prve večeri odmah nakon nesreće isključili fabriku za prečišćavanje voda, koja nam inače služi u letnjim mesecima, i kada nema dovoljno vode na izvorištima. Ona će do daljeg biti isključena, dok u potpunosti ne budemo sigurni da amonijaka nema, tako da naši sugrađani po tom pitanju ne treba da brinu“, rekla je Sotirovski.

Ona je ranije rekla da cisterna nije upala u Nišavu, i dalje stoji iza tih reči. Navodi da je amonijaka do reke došao kroz podzemne vode, a priroda je dalje učinila svoje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde