Naslovna Društvo Dr Sonja Denić iz MediGroup doma zdravlja u Nišu: „Kada se otkrije...

Dr Sonja Denić iz MediGroup doma zdravlja u Nišu: „Kada se otkrije u početnoj fazi, melanom je izlečiv za svega 15 minuta“

0
PODELI
dr Sonja Denić dermatovenerolog, MediGroup Niš

Nekada poznat kao isključivo „bolest starije populacije”, melanom je danas sve prisutniji kod ljudi srednjih godina, kao i kod mladih. Poslednjih decenija se sve učestalije javlja, a u borbi protiv ovog zloćudnog tumora, prevencija je najvažnija. Zahvaljujući preventivnim dermoskopskim pregledima, u zemljama zapadne Evrope oko 80 odsto melanoma danas se otkriva u ranoj fazi. Dermoskopija nam omogućava otkrivanje i razlikovanje malignih i benignih tumora, kao i drugih promena na koži. Prema rečima dr Sonje Denić, dermatovenerologa u MediGroup Domu zdravlja u Nišu, svako ko primeti brzi i iznenadni rast novog mladeža ili promene na postojećem mladežu u vidu izmene boje, oblika, asimetrije ili krvarenja, trebalo bi da što pre obavi pregled kod dermatovenerologa.

„Ova neinvazivna, laka i brzo izvodljiva dijagnostička metoda podrazumeva pregled svih pigmentnih promena na koži, a pre svega mladeža. Aparat pomoću kojeg vršimo pregled naziva se dermoskop i on predstavlja jednu vrstu mikroskopa koji čak nekoliko puta uvećava izmenu na koži i omogućava lekaru bolje sagledavanje promene koju posmatra, njene strukture, ivica, rasporeda pigmenta i krvnih sudova“, otkriva dr Denić.

Kada je vreme za dermoskopski pregled?

Bilo kakve promene na koži i sluzokoži, ali i na kosi i noktima, kao i u genitalnoj regiji, ukazuju da je vreme da se obratite dermatologu, koji će kroz detaljne preglede i analize utvrditi o čemu je reč. Preporuka je da se dermoskopski pregled obavlja jednom godišnje. Međutim, osobama koje imaju više od 50 mladeža na telu, kao i ljudima koji imaju pozitivnu ličnu ili porodičnu anamnezu o postojanju melanoma, kontrola se savetuje na šest do 12 meseci.

Šta predstavlja dermatološki tretman radiofrekventnim nožem?

Radiotalasi predstavljaju vrlo preciznu radiohiruršku metodu uklanjanja svih benignih pojava na koži, kao što su bradavice, seboroične keratoze, fibromi, kondilomi, prošireni kapilari na licu, žućkaste naslage i zarazne bradavice. Zahvaljujući visokofrekventnim talasima i minimalnom oštećenju kože, postiže se fini rez bez krvarenja, ili je ono svedeno na minimum.

“Metoda je vrlo komforna za pacijenta. Izvodi se uz primenu anestetika u vidu kreme, a ukoliko je reč o većim promenama, anestetik se aplikuje iglom. Intervencija traje kratko, najčešće svega nekoliko sekundi i ne zahteva stavljanje šavova, niti previjanje nakon intervencije. Na mestu uklanjanja promene javlja se krastica koja otpada kroz par dana”, ističe dr Denić.

Prednost izvođenja ove metode je njena brzina, minimalno oštećenje tkiva i zarastanje bez ožiljaka ili sa minimalnim ožiljkom. Kada je reč o kontraindikacijama, metoda radiofrekventnog noža se ne može primeniti kod pacijenata koji imaju ugrađen pejsmejker, kao i kod sumnjivih pigmentnih promena koje zahtevaju patohistološki pregled.

Kako da sprečimo pojavu bolesti kože?

Iako moderna dermatologija nudi različite mogućnosti lečenja brojnih promena na koži, prevencija treba da bude na prvom mestu. Poznato je da koža pamti i da prekomerno izlaganje suncu i pregorevanje u ranom detinjstvu povećava opasnost od pojave melanoma tokom kasnijeg perioda života. Upravo iz tog razloga, dermatolozi uvek savetuju da se topli sunčevi zraci koriste pametno i da se izlaganje suncu izbegava u periodu od 11 do 17 časova.

“Koristite sredstva za zaštitu od sunca u vidu šešira, adekvatne garderobe i krema sa zaštitnim faktorom. Obavljajte samopreglede kože i ukoliko primetite bilo kakvu sumnjivu ili novu promenu, obratite se dermatologu. Hranite se zdravo, jer će pravilna i uravnotežena ishrana vašoj koži pružiti sve neophodne nutrijente kako bi ostala zdrava i lepa i kako bi mogla da obavlja svoje funkcije”, zaključuje dr Denić i dodaje da zdrava koža pozitivno deluje na naše samopouzdanje i životno zadovoljstvo.

Povodom početka rada, građanima je u sklopu nedavno otvorenog MediGroup Doma zdravlja obezbeđeno 20 odsto popusta na specijalističke preglede iz ginekologije, pedijatrije, kao i ultrazvučne dijagnostike do kraja februara 2023. godine. Na adresi Nikole Pašića 28 u centru Niša, radno vreme MediGroup Doma zdravlja je od 7.30 do 21 čas radnim danima, a subotom od 8 do 16 sati, dok su usluge i saveti zdravstvenih radnika iz Kontakt centra dostupni 24 sata, na broj telefona 018 45 10 100.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde