Naslovna Društvo Obeleženo 110 godina od stvaranja srpske vojne avijacije u selu Trupale

Obeleženo 110 godina od stvaranja srpske vojne avijacije u selu Trupale

0
PODELI
Na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba, vojvoda Radomir Putnik je 24. decembra 1912. doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u selu Trupale.

U to vreme, Srbija je bila među prvih petnaest zemalja u svetu koje su stvorile ratno vazduhoplovstvo, a među prvih pet zemalja koja je svoje vazduhoplovstvo upotrebljavala u ratnim dejstvima.

Na Spomenik palim vazduhoplovcima vence su položili u ime Grada predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović. Vence su položili i predstavnici vojske, boračkih i veteranskih udruženja.

 

Srpska istorija je obimna knjiga prepuna važnih, zanimljivih, ali i tragičnih događaja, koje prožima ideja slobodarstva, herojstva i patriotizma. Istorijski izazovi rađaju junake i naše istorijske prekretnice su dokaz da naš narod poseduje više hrabrosti nego što možemo da zamislimo. Kada je pre 110 godina vojvoda Radomir Putnik potpisao naredbu o osnivanju vazduhoplovne komande srpske vojske na čelu sa komandantom majorom Kostom Miletićem, za njeno sedište određen je Niš, aerodromska baza, trupalske šume. Srbija je bila u prvih pet zemalja koja je svoje vazduhoplovstvo upotrebljavala u ratnim dejstvima. Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu. Mir je naš put, ideja vodilja“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski/foto GP018

Manifestacija se održava iz dva dela. Prvi deo je održan kod Spomenika palim vazduhoplovcima na Trgu Mije Stanimirovića kod Apelacionog suda. Drugi deo će biti svečanost u sali Doma vojske.

Nekada se ovaj dan slavio 21. maja, a raspadom SFRJ ovaj dan slavimo 24. decembra kao Dan ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, u znak sećanja na dan kad je vrhovna komanda srpske vojske donela odluku o formiranju Vazdušne komande sa sedištem u Nišu. Ovaj veliki jubilej se obeležava u saradnji Grada Niša, SUBNOR-a i Komande ratnog vazduhoplovstva. Danas, mladi ljudi imaju čime da se ponose, i treba da se sećamo svih svojih predaka“, rekao je general Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a.

Vidosav Kovačević/foto:GP018

Prvi borbeni letovi srpske avijacije obavljeni su u martu 1913. godine iznad opsednutog Skadra u kome se Esad paša odupirao opsadi crnogorske vojske. Srpska vojska je Crnogorcima uputila pomoć u artiljeriji i avionima. U ovoj operaciji je poginuo narednik Mihailo Petrović i tako postao prva žrtva vojnog vazduhoplovstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde