Naslovna Društvo Počela izgradnja kolektora za buduću fabriku za prečišćavanje otpadne vode

Počela izgradnja kolektora za buduću fabriku za prečišćavanje otpadne vode

0
PODELI
Počela izgradnja kolektora za buduću fabriku za prečišćavanje otpadne vode foto: GP018

Projekat iz domena zaštite životne sredine, koji se finansira iz fondova Evropske unije, otpočeo je prvom fazom radova. Pre nekoliko dana je krenula izgradnja kolektora na desnoj obali Nišave, nakon čega se očekuje i izgradnja samog postrojenja za prečišćavanje otpadne vode. Celokupna vrednost ovog projekta je 85 miliona evra.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Ovo je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Nišu, i najvredniji koji finansira Evropska unija, vredan 85 miliona evra. Na ovaj projekat smo izuzetno ponosni s obzirom na to da su radovi počeli posle četiri godine intenzivnog rada svih ljudi koji su učestvovali u spremanju dokumentacije“, izjavila je gradonačelnica Niša.

Švedska razvojna agencija je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda. Pored ekološkog značaja, važnost ovog projekta se ogleda u tome što će neka sela konačno dobiti mogućnost da se priključe na kanalizacionu mrežu.

„Kolektorska mreža će biti duga 45 kilometara. Četiri sela će konačno, prvi put, dobiti kanalizaciju, i naravno, sledi izgradnja fabrike za prečišćavanje vode, koje će biti završena za nekoliko godina. Ovakav projekat će mnogo značiti ljudima koje će dobiti kanalizaciju, njih je oko dve i po hiljade, ali pokazaćemo i koliko se brinemo o životnoj sredini“, dodala je Sotirovski.

Trenutno se sva neprečišćena otpadna voda ispušta u reku Nišavu. Ovo postrojenje će rešiti taj problem zagađenja.

Dušan Radivojević foto: GP018

„Ovim projektom pre svega rešavamo višedecenijski problem prikupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u gradu Nišu. Trenutno se sva otpadna voda, neprečišćena ispušta u Nišavu. Ovim projektom, osim što gradimo celokupnu kolektorsku mrežu, gradimo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za čitav Niš. Takvo postrojenje ne postoji u Srbiji, i ovo je impozantan projekat i po broju učesnika u projektu“, rekao je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

Očekuje se da se nakon Božića krene sa izgradnjom i celokupne kanalizacione mreže u naselju Gabrovac, a nešto kasnije u naseljima Čamurlija, Hum i Jelašnica.

Rok za izgradnju kolektorske mreže je tri godine, a za samo postrojenje četiri godine. Ovaj ugovor je potpisan u maju, tako da je značajan period već protekao.

Dejan Filipović foto: GP018

Izvođači radova su domaće kompanije. Nadzor radova vrši „IRD Inženjering“. Dejan Filipović iz te kompanije navodi da radovi teku po planu, i da će se raditi sve dok je lepo vreme. Dodao je da očekuje da će projekat biti završen u roku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde