Naslovna Društvo Održana javna rasprava o Generalnom urbanističkom planu

Održana javna rasprava o Generalnom urbanističkom planu

0
PODELI
Javna Rasprava foto; GP018

U Oficirskom domu građani su danas imali priliku da iznesu svoje primedbe i sugestije na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana. Pristiglo je 77 sugestija, najviše za pojedinačne parcele, zatim za saobraćaj, namenu prostora i za infrastrukturu.

Dragana Sotirovska foto: GP018

„Prvi put organizujemo raspravu pre donošenja Urbanističkog plana. Procedura je da kada odluka o nacrtu prođe Skupštinu, damo mogućnost građanima da punih 18 meseci daju primedbe na nacrt Generalnog urbanističkog plana. Mislim da je ovo dobar i transparentan način da zajedno sa sugrađanima dođemo da pravog rešenja, i da ovaj važan dokument za naš grad donesemo 2024. godine“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Gradonačelnica smatra da je važno da se neke odluke donesu zajedno sa građanima. Najavila je da se iz zajedničkog razgovora odluči o površinama koje su sada pod javnom namenom da li treba tako da ostane. Zatim bi trebalo doneti odluku i na koju stranu da se širi grad, i da li će biti zabranjena izgradnja u centru grada.

Sotirovski najavljuje da će kada se bude doneo GUP svako naselje imati svoje prepoznatljive obrise. Pa tamo gde su kuće, kuće bi trebalo da ostanu, jer infrastrukture ne mogu da prate neke izmene, pa nastaju problemi i poplave.

U novom Generalnom urbanističkom planu posebna pažnja će se posvetiti arheološkim nalazištima.

„Moramo posebnu pažnju da posvetimo arheološkim nalazištima. Sve preko Nišave je jedno veliko arheološko nalazište. Doneli smo odluku da zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture gotovo o svakom nalazištu razgovaramo i donosimo posebne odluke. U budućnosti sve ono što se pronađe, Zavod za zaštitu spomenika kulture će davati saglasnost šta će se dalje raditi. Ja sam za to da sve što je vredno bude javno i dostupno javnosti i da to budu muzeji na otvorenom“, dodala je Sotirovski.

Građani su uputili 77 primedbi i sugestija na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana Grada Niša.

Tanja Obradović foto: GP018

„Pristiglo je 77 sugestija, od toga najviše je bilo za pojedinačne parcele. Generalni urbanistički plan je plan koji ne tretira pojedinačne parcele, ali će svakako te sugestije usloviti dalji planski rad i biće razmotrene. Nakon toga, najviše sugestija je bilo za saobraćaj, zatim za namenu prostora i za infrastrukturu. Ostale sugestije se tiču same odluke i postupka izrade Generalnog urbanističkog plana“, rekla je Tanja Obradović, glavni gradski urbanista.

Tamara Milenković Kerković, narodna poslanica i potpredsednica Dveri, ima primedbu koja se tiče pretvaranja površina javne namene u privatne površine. Dodaje da ovaj Plan sada mora biti zakonit, jer je pokušano da se održi javna rasprava bez učešća građana.

Tamara Milenković Kerković foto: GP018

„Moraju da vode računa da ovaj Plan sada bude zakonit, da bude usvojen sa onim što Sekretarijat za zaštitu životne sredine treba da da, a to su uslovi koji odgovaraju ekološkim uslovima. Plan mora da štiti javni interes i da prestane da pretvara površine javne namene u mešovitu namenu, a kasnije u privatne površine“, kaže Milenković Kerković.

Gradonačelnica Sotirovski je najavila i izgradnju novog mosta u Donjoj Vrežini. Iako se ne zna kada će do toga doći, zna se samo da most mora da se ruši, jer nije bezbedan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde