Naslovna Digitalno roditeljstvo 2022 Aktivno ignorisanje, metoda koja daje rezultate / video,ep.08

Aktivno ignorisanje, metoda koja daje rezultate / video,ep.08

0
PODELI
Preko 5 milijardi registrovanih internet korisnika širom planete verovatno ne može ni da zamisli da nastavak života provede ofline. Među njima ste i vi, zar ne? Međutim, ako ste istovremeno deo populacije roditelja, jasno vam je koliki izazov može biti odgajanje mališana i vaspitavanje tinejdžera u digitalnom dobu.


Svi roditelji su se bar po jednom, a verovatno i više puta, naišli na situaciju da nisu sigurni kako da pristupe nekoj temi u razgovoru sa svojim mališanima ili tinejdžerima. Ovo se najčešće dešava kada je tematika ozbiljna, ali se ipak upuštamo u diskusiju, zbog dobrobiti dece. Međutim, šta se dešava kada sa decom treba razgovarati o ponašanju u virtuelnom svetu, onom koji verovatno poznaju bolje nego mi? Кada ste roditelj u digitalnom svetu, kako o njemu razgovarati sa svojom digitalizovanom decom?

Internet i društvene mreže su realnost naše dece i ništa konstruktivno nećete postići ako se borite protiv njih. A i čemu borba? Internet je fenomenalna stvar koja je našem društvu u celini donela napredak. Internet nije ni dobar ni loš – pitanje je samo da li se koristi na dobar ili loš način, i to imajte na umu.
U jednom privatnom društvu jedna zabrinuta mama je prokomentrisala: „Zna više od mene o računarima i telefonima, skoro me je i sramota! Кao da je rođena sa mobilnim telefonom u ruci“. I nije ništa pogrešila. Činjenica je da roditelji moraju da stiču naknadno znanje o internetu koje njihova deca već imaju. I ne, ne treba biti uplašen jer su deca IT pismenija od svojih roditelja ali treba biti zabrinut ako ne želimo da posvetimo pažnju i usmerimo decu da pravilno koriste virtuelni prostor.
Na kraju krajeva roditeljska dužnost i jeste da se, ako već niste, opismenite digitalno, kako biste znali šta vam deca rade na internetu, sa kim komuniciraju, koje igrice igraju, ili koje sadržaje gledaju.

foto:razvojno savetovalište DZ

Moramo svi zajedno da postojimo u sadašnjosti, da čuvamo leđa svojim naslednicima, ali i da budemo ponosni što oni poznaju alate koji pokreću svet.
Jer, da li ste u suprotnom i Vi sami sigurni, tu na Fejsu, Instagramu, Tik Toku…?!

Digitalno roditeljstvo je projekat koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Niša kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u 2022. godini.

Da li se i kako snalaze roditelji danas u virtuelnom svetu. Da li su im deca bezbedna. Da li znaju da komuniciraju jezikom generacije Zet. Кoje su veštine potrebne da se savladuju i na kom stepenu treba da bude digitalno pismen roditelj da odgovori svim izazovima današnjice. Кako da prevaziđu strahove i počnu da se bave detetovim aktivnostima u virtuelnom svetu od najranijeg detinjstva. Sadržaj se bavi decom uzrasta od 2 do 7 godina, a pojedine teme pogodne su i za roditelje tinejdžera.

AKTIVNO IGNORISANJE – Jedna od metoda koja daje rezultate

*Posebnu zahvalnost upućujemo Domu zdravlja Niš, Razvojnom savetovalištu i psihologu Jeleni Petković

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde