Naslovna Društvo Sva niška udruženja osoba sa invaliditetom zajedno obeležila svoj Dan

Sva niška udruženja osoba sa invaliditetom zajedno obeležila svoj Dan

0
PODELI
Sva niška udruženja osoba sa invaliditetom zajedno obeležila svoj Dan foto: GP018

Udruženja osoba sa invaliditetom iz grada Niša ove godine su zajedničkom svečanošću obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u maloj sali Oficirskog doma. Po prvi put, svih 14 udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Niša su se ujedinila i danas zajedno uzela učešće u organizaciji ovog programa.

Jasmina Barać Perović, odbornica Skupštine i aktivistkinja za osobe sa invaliditetom, naglašava da se ovom proslavom akcenat stavlja isključivo na talentu mladih i dece sa invaliditetom i da se ne stavlja akcenat na njihov invaliditet.

Jasmina Barić Perović foto: GP018

„Činjenica je da osobe sa invaliditetom imaju jako veliki broj problema. Posebno kada su u pitanju barijere, nedostupnost institucija, zapošljavanje, obrazovanje. Činjenica je i da smo dve godine unazad mnogo toga učinili, i dve godine otkad sam odbornica sa invaliditetom zalažem se za bolji položaj svih osoba sa invaliditetom u našem gradu, posebne dece i mladih, i žena“, navela je Jasmina Barać Perović, predstavnica udruženja „Iz kruga – Niš“ i odbornica u Skupštini Grada.

Iz udruženja osoba sa invaliditetom naglašavaju da se danas okupili kako bi slavili talenat, a ne da bi pričali o svojim problemima, jer osobe sa invaliditetom ne određuje samo njihov problem.

Biljana Đorđević foto: GP018

„Nismo ovde danas da pričamo o problemima, već da proslavimo napredak i uspehe. Ovde će danas svoje radove izložiti neki umetnici, neki će recitovati svoje pesme, imamo decu koja su jako talentovana. Ovo je prilika da se pokažu i da se neguju stvari koje dolaze iznutra, a mi da im pomognemo u tome. Na ovaj način će se naši sugrađani povezati, razumeće da su ti koji imaju neki problem, da ih to ne određuje“, izjavila je Biljana Đorđević, sekretar Udruženja distrofičara u Nišu.

Marijana Radosavljević foto: GP018

Marijana Radosavljević iz Parking servisa Niš je navela da će broj parking mesta za osobe sa invaliditetom u centralnoj gradskoj zoni u Nišu biti povećan za 55 parking mesta. Za sada je obeleženo 34 i nastavlja se sa daljim radom.

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić ističe da je važno da društvena zajednica preduzme velike korake kako bi se osobama sa invaliditetom olakšao život.

dr Boban Džunić foto: GP018

„Naša društvena zajednica mora da preuzme krupne korake kako bismo ovoj marginalnoj grupi mogli da izađemo u susret da ostvaruju sve ono što zaslužuju u svakodnevnom životu. Primera radi Skupštinska sala koja se nalazi u zgradi gradskih uprava nema lift. Već dve godine iniciramo taj projekat i taj problem je vidljiv. Na prošloj sednici Skupštine Grada sam rekao da ću na narednoj sednici ponoviti taj predlog. Vidljivo je i da na nekim pešačkim prelazima nedostaje onaj deo gde ljudi sa invaliditetom mogu da prođu sa svojim kolicima“, poručio je Džunić.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obeležava svakog 3. decembra od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde