Naslovna Društvo Održan protest u znak protesta zbog sve izraženijeg nasilja u školama i...

Održan protest u znak protesta zbog sve izraženijeg nasilja u školama i sve goreg položaja prosvetnih radnika

0
PODELI
Poruka sa protesta foto: GP018

Nekoliko stotina učitelja, nastavnika i profesora iz Niša okupilo se danas u podne na centralnom niškom trgu u znak protesta zbog sve izraženijeg nasilja u školama i sve goreg položaja prosvetnih radnika.

Protest prosvetara foto: GP018

Prosvetari su zatražili od države izmenu zakonskih regulative i obezbedjivanje prosvetnim radnicima status službenih lica.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić rekao je da su danas u znak protesta, 24 škole u Nišu obustavile nastavu, a u 14 škola štrajkuju članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ćirić je rekao da su prosvetni radnici u svim školama svakoga dana izloženi psihičkom, elektronskom i fizičkom nasilju, s tim što je fizičko nasilje najekstremnije i dolazi u javnost.

“Učiteljima, nastavnicima i profesorima su odsečene ruke kada je u pitanju rad u školi. Ranije je to bilo mnogo drugačije, nastavnik je bio poštovan. Mi smo sada na marginama ovog društva. Ne poštuje nas ministar, Vlada Srbije i javnost i onda ne možemo da očekujemo nikakvo poštovanje ni od učenika”, istakao je Ćirić.

On je istakao da su nastavnici izloženi nasilju ne samo od strane učenika, već i od strane nedgovornih roditelja, pa sve do ministra, Vlade, pa i celog društva.

“Ispada da smo mi jedina profesija koja mora da obija vrata boreći se za svoja prava, a ta vrata su vrlo često zatvorena”, rekao je Ćirić.

Vladimir Ilić je na protestu istakao da prosvetni radnici više ne “prosvetljavaju, nego preživljavaju u ringu učionica”.

On je okupljenima poručio da su intelektualna elita koju ova država godinama gura sve niže i niže.

“Razmere ovog poniženja su sve veće i dublje. Tražimo da se zaustavi propadanje prosvete koje se ogoljeno prikazuje u agresivnosti i nepoštovanju učenika prema svojim učiteljima i nastavnicima, profesorima i vršnjacima”, naglasio je Ilić.

On je kazao da se ponižavanje prosvetnih radnika može da zaustavi samo društvenom akcijom širokih razmera.

“Ovo je pitanje budućnosti naše dece i našeg društva u celini, kao i opstanka prosvetnog radnika. Koja je svrha obrazovanja ako ovaj koji se obrazuje maltretira, a onaj koji obrazuje radi u strahu i grču”, izjavio je Ilić.

Slaviša Milosavljević, profesor Gradjevinske škole “Neimar” rekao je da se sadašnje stanje u prosveti može da promeni samo izmenom zakonske regulative.

“Potrebno je sistemsko rešavanje, ali će zahtevati dosta vremena da dodjemo do boljeg sistema, jer postojeće stanje predugo traje”, poručio je Milosavljević

Okupljeni prosvetni radnici su istakli da se nasilju u školama može i mora stati samo ozbiljnijim kaznama za nasilnike i to kako za neodgovoren roditelje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde