Naslovna Društvo “Barbelo, o psima i deci”, nova premijera u Narodnom pozorištu u Nišu...

“Barbelo, o psima i deci”, nova premijera u Narodnom pozorištu u Nišu po tekstu Biljane Srbljanović

0
PODELI
“Barbelo, o psima i deci”, nova premijera u Narodnom pozorištu u Nišu po tekstu Biljane Srbljanović foto GP018

Predstava “Barbelo, o psima i deci”, prema tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Stevana Bodrože, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Pirot i Narodnog pozorišta Niš uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, premijerno će biti izvedena u Nišu večeras, 25. novembra, sa početkom u 20 časova.

Tekst govori o usamljenosti i izgubljenim dušama u tranzicionoj zemlji koje pokušavaju da pronađu ljubav i pronalaze je na neočekivan način.

„Ovo je prva koprodukcija niškog i pirotskog pozorišta, kada su dva ansambla spojila svoja iskustva i naprave predstavu po tekstu najigranije spisateljice iz Srbije. Tekst Barbelo, o psima i deci, dobio je već niz priznanja, potvrđen je svojim kvalitetom. Predstava govori o porodici, o pojedincu i o onome šta mi kao roditelji ostavljamo našoj deci i na koji način utičemo da se uključe u ovaj hronični život“, istakao je direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović.

Stevan Bodruža, koji je potpisao više od 70 naslova, kazao je da mu je drago da su radili predstavu po tekstu Biljane Srebljanović.

„Ovo je tekst o usamljenosti koju svi osećamo danas u svetu sve većeg ubrzanja i otuđenja. Mi posmatramo nastanak jedne nekonvencionalne porodice. Bliskost, ljubav, nežnost, sve te stvari koje nam nedostaju mogu da budu pronađene ako je čovek spreman da posegne za njima, da se otvori ka tim emocijama, da ih da nekom drugom i da ih primi. Ovaj komad ima čudan srećan kraj koji daje nadu“, rekao je reditelj.

Glumica Evgenija Stanković rekla je da je veliko zadovoljstvo za glumca kada dobije težak zadatak i mora da kopa po sebi duboko.

„Ja sam žena koja ulazi u neku porodicu koja se već raspala, već sama i nesigurna kreće svoj život iz početka i stvara sebi neki novi život, novu porodicu. Iako je težak i malo mračan tekst ipak ima happy end. Mislim da svi treba da pogledaju predstavu i da se preispitaju kako žive, koliko smo svi duboko nesrećni i kojim putem treba ići da bi ostvarili te neke svoje želje ili potrebe“, naglasila je Evgenija Stanković.

Marko Pavlovski je u predstavi narator i lutalica.

„Moja uloga je jedna od onih koju smo od starta kreirali neznajući kako ćemo da je zavšimo. Nadam se da smo uspeli da prenesemo neku poruku. Ja volim da radim nešto što nije samo napisano, jer smatram da nisam samo izvođač radova, već biće koje ima pravo na kreativnost“, istakao je Marko.

Aleksandar Aleksić, glumac pozorišta u Pirotu, ali i umetnički direktor je kazao da je srećan što se teks Biljane Srbljanović našao u pirotskom pozorištu. Dodaje da se kao glumac oseća dragoceno, teško, bio je dugotrajan proces, ali smatra da su prodrli u ovaj tekst, koji je za mnoge najbolji Biljanin tekst, emotivan i užasno izazovan.

Aleksandar Aleksić, glumac i umetnički direktor Narodnog pozorišta Pirot

„Nije ovo nama prvi put, Stevan Bodruža je radio u pirotskom pozorištu dve predstave, tako da je ovo logičan sled, nastavak saradnje. Moja uloga jeste bila zahtevna jer ja igram dete sa osam godina koje je ostalo bez majke. Nije meni bilo lako da sa 45 godina igram dete. Zašto je to tako i generalno kakva je priča, videćete večeras“, kazao je on.

Ova predstava premijerno je već prikazana u Pirotu i naišla je na izuzetan prijem kod publike. U niškom teatru veruju da će tako biti i u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde