Naslovna Društvo Sutra se održava tribina na temu „ ŽENSKA NEPLODNOST I NAJMISTERIOZNIJI UZROK...

Sutra se održava tribina na temu „ ŽENSKA NEPLODNOST I NAJMISTERIOZNIJI UZROK NEPLODNOSTI – ENDOMETRIOZA“

0
PODELI

U utorak 22.11.2022 održaće se zdravstvena tribina na temu „ ŽENSKA NEPLODNOST I NAJMISTERIOZNIJI UZROK NEPLODNOSTI – ENDOMETRIOZA“ koja se organizuje uz podršku Kancelarije za mlade Gradske opštine Palilula u sali Niškog kulturnog centra, od 18:00 sati.

NA TRIBINI ĆE UČESTVOVATI:

mr JELENA PACK, DIPLOMIRANI NAUROPATA I PREDSEDNICA UDRUŽENjA ŽENA ENDOMETRIOZE „ŽUTO UŽE“

dr MARINA KOSTIĆ, PSIHOLOG I VODITELj EMISIJE „ŽIVOT PREKO REDA“

mr SUZANA PETROVIĆ, UMETNIČKI RUKOVODILAC GRUPE GRACIJA. GRUPA GRACIJA PREMIJERNO IZVODI SVOJU AUTORSKU PESMU KOJU JE POSVETILA ŽENAMA OBOLELIM OD ENDOMETRIOZE.

Endometrioza može da bude uzrok steriliteta :

Smatra se da od šest do 10 odsto ženske populacije u reproduktivnom periodu ima ovaj problem, koji se najčešće javlja između 25. i 35. godine

Jedan od problema na koje se često žale žene širom sveta je endometrioza, što je posebno alarm kada predstavlja uzrok steriliteta. Reč je o je oboljenju gde se endometrijum (epitel koji oblaže zid materice i koji se guli u menstrualnom ciklusu) seli na organe male karlice, najčešće na jajnik, i tamo opstaje. Na jajniku se najčešće formira cista s tamnim krvavim sadržajem, koja se naziva endometrična ili čokoladna cista, zbog boje sadržaja.

Kako ističe dr Mima Fazlagić, ginekolog, ponekad ćelije endometrijuma mogu da se rasele i izvan karlice i da se nađu na koži ili ožiljcima, a postoje čak i udaljene endometrioze u nosu ili plućima, ali to su veoma retki slučajevi.

– Kada kažemo endometrioza, uglavnom mislimo na probleme koje ova pojava izaziva u maloj karlici. Najčešće se javlja kod žena između 25. i 35. godine. Smatra se da šest do 10 odsto ženske populacije u reproduktivnom periodu ima endometriozu, a to je zaista veliki broj. Ne zna se tačan uzrok zašto ona nastaje, mada ima nekoliko teorija. Jedna od teorija je da se javlja zbog prolaska menstrualne krvi retrogradno kroz jajovode. Druga teorija je da predstavlja autoimuno oboljenje, a neki naučnici govore da endometrijalne ćelije mogu ući u krv i tako se transportovati na druge organe. Nijedna od ovih teorija nije u potpunosti potvrđena. Ono što znamo sa sigurnošću jeste da može nastati i jatrogeno. Ovo je izraz za grešku u medicini i znači da se prilikom operacije ćelije endometrijuma mogu preneti na drugi organ – ističe dr Fazlagić….(Politika).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde