Naslovna Društvo SAJAM PROFESIONALNE ORIJENTACIJE PRIVUKAO VELIKI BROJ UČENIKA

SAJAM PROFESIONALNE ORIJENTACIJE PRIVUKAO VELIKI BROJ UČENIKA

0
PODELI

Sajam profesionalne orijentacije koji se danas održava u Oficirskom domu u okviru Sajma zapošljavanja privukao je veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Na sajmu je svoje programe predstavilo 19 srednjih škola i 15 fakulteta. Sajam su obišli i organizatori Boban Matić, diretkor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Niš, i dr Vladislav Marijanović, gradski većnik, sa svojim saradnicima.

Boban Matić foto: GP018

“Sajam je namenjen maturantima osnovnih i srednjih škola. Oni danas imaju priliku da vide koje obrazovne profile nude škole i gde mogu da steknu obrazovanje za buduće poslove. Naša obaveza je da im pružimo šansu da to obrazovanje primenjuju ali i da ga nadogradjuju u niškim firmama”, kazao je Boban Matić.Prema njegovim rečima zadnjih godina je došlo do promena na tržištu radne snage dolaskom i otvarenjem novih kompanija i firmi koje u većoj meri potražuju radnike iz oblasti mašinske i elektro struke. Zbog toga vlada veliko interesovanje za mašinske i elektro inžinjere, kao i za IT stručnjake.Dr Vladislav Marijanović, gradski većnik za privredu i održivi razvoj, ističe da se Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije namerno organizuju jedan za drugim kako bi se smanjio disparitet izmedju onoga sto privreda zahteva kada su u pitanju traženi profili radnika i obrazovnih profila koji se nude u školama i na fakultetima.

Vladislav Marjanović foto: GP018

“Ovo su dve manifestacije koje su deo lokalnog Akcionog plana zapošljavanja i grad se trudi da ovaj disparitet bude što manji. Trudimo se da što više formalno obrazovanih ljudi bude na raspolaganju poslodavcima iz privrede i van privrede. U ovim turbulentnim uslovima i neformalno obrazovanje je jako važno jer samo na taj način možemo da premostimo neke profile koji su nam neophodni”, kazao je Marijanović.Nacionalna služba za zapošljavanje pokreće saradnju sa osnovnim školama kako bi decu, a pre svega njihove roditelje upoznali sa potrebama tržišta rada i izborom obrazovnih profila sa kojima lako mogu da dodju do posla.Na Sajmu profesionalne orijentacije predstavio se i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, koji tradicionalno privlači najveći broj srednjoškolaca.“Natraženiji studijski program kod nas na fakultetu je psihologija gde se za jedno mesto prijavi dva ili tri kandidata. Pored toga tražena je i anglistika, kao i studije za socijalnu politiku i socijalni rad”, kazao je Dušan Aleksić, portparol Filozofskog fakulteta.Milica Danić je učenica 8.razreda OŠ”Miroslav Antić” i planira da upiše Gimnaziju “Bora Stanković”, specijalno biohemijsko odeljenje. Odlučila se za to iz ljubavi prema biologiji i hemiji. U planu ima i studije na Medicinskom fakultetu.Sajam organizuju Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde