Naslovna Društvo DŠK „OSNOVAC“ VICEŠAMPION SRBIJI

DŠK „OSNOVAC“ VICEŠAMPION SRBIJI

0
PODELI
DŠK OSNOVAC

U utorak, 01. novembra 2022. godine, završeno je najjače i najvažnije ekipno seniorsko takmičenje u ženskoj konkurenciji – Prva liga Srbije za šahistkinje, koja se od 22. oktobra igrala u hotelu “Stara Planina” na Staroj planini.

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša osvojio je DRUGO MESTO i titulu VICEŠAMPIONA SRBIJE što je najveći uspeh jednog niškog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog šaha, dugoj ravno 90. godina.

Drugo mesto u Srbiji – DŠK OSNOVAC, Niš

Titulu vicešampiona Srbije obezbedili smo kolo pre kraja, a u pretposlednjem 10. kolu igrali smo meč za titulu prvaka države! Iako smo imali ogromnu šansu da dobijemo taj meč i da se okitimo i titulom prvaka Srbije, na našu žalost nismo iskoristili priliku koja nam

se ukazala, meč smo završili nerešenim rezultatom i na taj način samo potvrdili osvajanje drugog mesta.

Takmičenje smo završili sa skorom od 9 pobeda i 2 nerešena meča, a pored prvoplasirane ekipe ŠK “RAD” iz Beograda, jedina smo ekipa koja nije osetila gorčinu poraza na ovom takmičenju.

Osvojeno drugo mesto i titula vicešampiona države je veliki uspeh, pogotovo za jedan mali klub koji dolazi iz grada u kome se šah kao sport nažalost ne ceni i pored svih problema sa kojima smo se čitave godine suočavali – od drastičnog smanjenja budžeta i velike borbe za pronalaženje donatora i sponzora, preko nekorektne odluke Saveza da promeni „pravila igre“ usred takmičarske sezone, sredinom juna i dozvoli povećanje broja stranih igrača u svakom meču – u trenutku kada je velika većina klubova već imala formirane ekipe i da na taj način drastično utiče da se neki klubovi pojačaju u tolikoj meri da su „preko noći“ postali kandidati za najviši plasman a do tada, uz dužno poštovanje, nisu bili viđeni ni u borbi za medalju, pa sve do zdravstvenih problema koji su nas zadesili.

U takvim okolnostima ogroman uspeh je i to što smo uopšte smogli snage i obezbedili finansije tek toliko da se pojavimo na takmičenju, a uprkos svim navedenim nedaćama imali smo šansu čak i za najviši plasman.

Ovim velikim uspehom nastavili smo kontinuitet odličnih rezultata u najvišem rangu takmičenja, Prvoj ligi Srbije, u kojoj smo debitovali 2019. godine.

2019. godina – 5. mesto

2020. godina – 5. mesto

2021. godina – 3. mesto

2022. godina – 2. mesto

Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama predstavile naš klub i Grad Niš na najbolji mogući način! Treba im čestitati ne samo na odličnom rezultatu, već i na trudu i energiji koju su uložile jer su se borile za boje našeg kluba do svojih krajnjih mogućnosti.

Članice vicešampionske ekipe, koje će biti krupnim slovima upisane u istoriju niškog šaha, bile su:

1. WGM Injac Teodora (5 poena iz 10 partija)

2. IM Maltsevskaya Aleksandra (7.5/10)

3. WIM Velikić Adela (8/10)

4. WGM Stojanović Anđelija (4.5/6)

5. WGM Benderać Ana (7/8)

6. ŽMK Stevanović Jelena i

7. I-kat. Pavlović Andrea

Zahvalnost Gradu Nišu na pruženoj finansijskoj pomoći, koja je ove godine zaista bila jako skromna i drastično manja u odnosu na prošlu godinu. Iako svakako treba imati u vidu da Grad nije u obavezi uopšte da finansira sportske klubove, sve dok pruža finansijsku podršku klubovima iz drugih sportova – fudbala, košarke, rukometa, vaterpola, itd. – sa punim pravom će je očekivati i šahovski klubovi. Pogotovo što se na prste jedne ruke mogu nabrojati superligaški klubovi iz Niša – inače trećeg grada po veličini u Srbiji, koji su u prošloj ili u ovoj godini osvojili jedno od prva tri mesta u najvišem rangu takmičenja u državi – u ekipnoj seniorskoj konkurenciji, računajući sve sportove!

Velika, ogromna, zahvalnost donatorima i sponzorima koji su nam ove godine pružili podršku i bez čije finansijske pomoći apsolutno ne bismo mogli da uzmemo učešće na ovom najelitnijem i najvažnijem ekipnom takmičenju u državi, na kojem se takmiči 12 najboljih klubova u našoj zemlji.

Veliko hvala što su u ovim teškim vremenima povukli pravi potez – prepoznali i podržali entuzijazam i napore da ostvarimo svoje takmičarske ciljeve, a na taj način pokazali i veliki stepen društvene odgovornosti. Iz tog razloga se sa ponosom zahvaljujemo kompanijama – MVP Workshop, Comes DOO Beograd, Dambo Company/Nekretnine, Nistruct Niš, DualSoft Niš, HidroGeoEko inženjering i mnogim drugim (od kojih su neki

insistirali da ostanu anonimni), kao i velikom broju pojedinaca koji su nam pružali podršku različitim iznosima donacija.

Konačnu tabelu sa takmičenja, kao i statistiku igračica, možete pogledati na linku: https://chess-results.com/tnr687806.aspx?lan=1

Dnevne izveštaje sa takmičenja možete, između ostalog, pročitati i na linkovima: https://www.alo.rs/tema/3341/sah i https://serbiachess.org/ uz tradicionalnu šahovsku rubriku ponedeljkom u dnevnom listu Politika.

Fotografije sa takmičenja se mogu videti na linku: https://www.flickr.com/photos/193904178@N06/albums/72177720303085484

Prvo mesto i titulu šampiona države potpuno zasluženo osvojila je odlična ekipa ŠK „RAD“ iz Beograda, dok je treće mesto pripalo ekipi ŠK „Crvena Zvezda“ iz Beograda.

Dečiji Šahovski Klub Osnovac, Niš Dečiji šahovski klub „OSNOVAC“, Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde