Naslovna Društvo USAID I TRI TOPLANE ZAVRŠILI PRVE PROJEKTE NAMENjENE ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI PRE POČETKA...

USAID I TRI TOPLANE ZAVRŠILI PRVE PROJEKTE NAMENjENE ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI PRE POČETKA GREJNE SEZONE

0
PODELI
foto: redakcija Gradski portal 018

U prethodnih nekoliko meseci, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru svog projekta „Bolja energija“, i u saradnji sa tri lokalne toplane, doprinela je značajnom unapređenju energetske efikasnosti toplana i daljinskog grejanja u Knjaževcu, Somboru i Nišu. USAID je obezbedio bespovratna sredstva i tehničku podršku za projekte čija je implementacija završena u predviđenom roku – pre početka nove grejne sezone.

Pomenute tri toplane su odabrane za ovogodišnju saradnju na osnovu evaluacije svih sistema daljinskog grejanja u Srbiji koju su projektni eksperti obavili u početkom godine, uzimajući u obzir čitav niz kriterijuma i pokazatelja. Identifikovani su projekti koji su od važnosti za funkcionalnost toplana, koji mogu da obezbede značajne uštede i koji se mogu realizovati do početka grejne sezone i to su:

· Nadogradnja toplotne podstanice S3 u JKP „Toplana“ Knjaževac, koja obezbeđuje snebdevanje toplotnom energijom knjaževačog vrtića „Bajka“

· Izrada projektne dokumentacije za 16 toplotnih podstanica u JKP „Toplana“ Knjaževac, koja će sada biti u mogućnosti da razmotri ulaganja u te podstanice u narednom periodu

· Sistem za monitoring i detekciju curenja u sistemu daljinskog grejanja u okviru JKP „Toplana“ Niš

· SCADA sistem za merenje, praćenje i kontrolu kao i oprema za 17 toplotnih podstanica u JKP „Energana“ Sombor

Jedan od ciljeva projekta „Bolja energija“ je i da, paralelno sa ovim aktivnostima, obezbedi obuku i alate za razvijanje kapaciteta energetskih menadžera, kako bi lakše analizirali potrebe opština i toplana i identifikovali potencijalne projekte energetske efikasnosti.

Šef projekta „Bolja energija” Daniel Berg zadovoljan je onim što je do sada urađeno.

“Naš tim je veoma zadovoljan što je ove projekte završio u relativno kratkom vremenskom periodu. Međutim, važnije je da ćemo širom Srbije, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, pomoći energetskim menadžerima da razmotre investicione projekte koji imaju najviše smisla i sa finansijske i sa ekološke tačke gledišta. Projektom „Bolja enerija“ želimo da, kroz saradnju sa partnerima, ove strategije, alate i tehnike približimo što većem broju korisnika“ – ističe Berg.

Rukovodioci toplana koje su dobile podršku USAID-ovog projekta „Bolja energija“ ne kriju svoje zadovoljstvo zbog ove saradnje i realizovanih projekata.

Predrag Milačić, direktor JKP „Toplana“ iz Niša rekao je: „Nova oprema će svakako smanjiti gubitke vode i toplote u mreži, jer smo sad u mogućnosti da reagujemo brzo i efikasno“.

Đurađ Milanović, direktor JKP Energana Sombor, izjavio je „ JKP Energana Sombor je veoma zadovoljna našom saradnjom sa “Better Energy” na ovom projektu koji je podržao praktično rešenje za yvođenje SKADA sistema i opreme za podstanice, te se nadamo većim i boljim rezultatima već u ovoj grejnoj sezoni. Radujemo se daljem radu sa USAID-om i timom za Bolju energiju.”

Nebojša Cvetković, direktor JKP „Grejanje“ iz Knjaževca: „Bilo nam je zadovoljstvo sarađivati sa stručnjacima projekta „Bolja energija”, a još više smo zadovoljni što će deca u vrtiću „Bajka“ od sada boraviti u udobnijim prostorijama“.

Projekat “Bolja energija” je petogodišnji projekat kojim USAID nastoji da poboljša energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, kao da podrži upotrebu obnovljivih izvora energije. Ovi napori imaju za cilj da doprinesu smanjenju potrošnje energije i emisije štetnih gasova, kao i smanjenju zavisnosti Srbije od fosilnih goriva kroz realizaciju pilot projekata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde