Naslovna Društvo Počela akcija uređenja međublokovskog prostora

Počela akcija uređenja međublokovskog prostora

0
PODELI

Kako je najavila gradončelnica Niša, danas je počela velika akcija sređivanja međublokovskog prostora. Sređivanje se pre svega odnosi na čišćenje tog prostora. Akciju organizuje Grad Niš sa JKP „Mediana“, a početak akcije je u opštini Palilula.

Prostor od 11 hektara, koji se uređuje nalazi se između ulica Stevana Sremca i Jovana Babunskog, Čarnojevićeve i Rudničke ulice. U akciji će biti uključen 51 radnik JKP „Mediana“ i 16 vozila.

Ovo je jedna nova praksa u javnom preduzeću „Mediana“. Mi od danas počinjemo drugačiji način uređenja međublokovskog prostora, zato što želimo da budemo bliže građanima, i želimo da se u većoj meri stavimo na raspolaganje i skupštinama stanara i građanima. Ono što će biti fokus jeste detaljno čišćenje javnih površina, uređenje zelenih površina, zatim sakupljanje opalog lišća i sređivanje suvih grana. Na ovom potezu imamo šest dečijih igrališta, i ona će biti potpuno popravljena. Imamo i četiri kontejnerskih ostrva sa 13 podzemnih kontejnera, posude će biti detaljno očišćene kao i čitav prostor pored kontejnera“, poručio je Ivan Mihajlović, direktor JKP „Mediana“ uz apel građanima da ne odlažu otpad pored kontejnera.

Izvođenje ovakvih akcija se planira i drugim gradskim opštinama. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila da će se ovakve akcije sprovoditi do prvog snega.

Mi smo u dogovoru sa JKP „Mediana“ pokrenuli ovu akciju, i svake nedelje, od lokacije do lokacije ćemo ići kako bi nam grad bio čistiji. Opšti utisak je da grad nije tako čist kao što su naši građani očekivali. „Mediana“ ima više od hiljadu radnika, veliki broj njih radi u čistoći i zelenilu, tako da mislim da imamo kapacitete da nam grad bude lepši i uređeniji. Da bi se to postiglo moramo ići od kvarta do kvarta. Kvartovi jesu veliki. Pozivam naše sugrađane da budu solidarni sa njima, da ne bacaju smeće, da ne lome klupe, da taj mobilijar čuvamo, da zaštitimo sve što se zaštiti može, i samim tim da nam grad bude lepši“, rekla je gradonačelnica Sotirovski.

Ona je najavila da Grad kreće u akciju finansijske pomoći skupštinama stanara, gde će na jedan dinar koji će davati Grad, stanari davati dva. Akcija obuhvata sređivanje krovova, fasada i ulaza.

Akcija upravo pokazuje da postoji način da sve gradske službe, kako gradske opštine, sam Grad i javna komunalna preduzeća mogu u jednom trenutku da izvedu ovakve akcije. Praksa je bila da različiti sektori rade u jednim delovima naselja, i na kraju, ne da izostaje efekat, ali nije toliko vidljiv. Imali smo primedbe građana, sada smo te prijave za određeni deo grada sabrali, napravili plan i po tim primedbama delujemo, nadam se da će građani biti zadovoljni“, izjavio je Miroslav Đokić, gradski većnik.

Iz „Mediane“ najavljuju da će naredne godine biti postavljeno još 20 podzemnih kontejnera, i očekuju da će i gradske opštine obezbediti približan broj kontejnera. Direktor „Mediane“ je izjavio da je ostalo još četiri sela da se povežu na sistem redovnog odvoza smeća, kao značajan vid prevencije stvaranja divljih deponija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde