Naslovna Društvo Konferencija: Neformalno obrazovanje – odgovor na izazov rasta IT industrije

Konferencija: Neformalno obrazovanje – odgovor na izazov rasta IT industrije

0
PODELI
Naučno-tehnološki park foto: GP018

Naučno – tehnološki park Niš, Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Niš, Seavus IT edukativni centar Level up – škola programiranja i dizajna i IT Centar Niš organizuju konferenciju Neformalno obrazovanje – odgovor na izazov rasta IT industrije, u utorak 25.oktobra 2022.godine, od 9.30 sati, u Naučno-tehnološkom parku Niš.

Fokus Konferencije je saradnja IT kompanija i centara neformalnog obrazovanja. Cilj je pronalaženje rešenja problema sve većeg deficita kvalifikovanog IT kadra. Neformalno obrazovanje može, na osnovu inputa od strane IT industrije, da odgovori na povećane i promenljive potrebe IT tržišta.

,,Identifikovali smo dva izazova u ovom segmentu – povećanje potražnje za IT kadrovima na tržištu i potreba za konstantnim prilagođavanjem naprednim tehnologijama. Neformalno obrazovanje možemo sagledati kao odgovor na postavljene izazove, jer uz mogućnost prekvalifikacije, već tehnički obrazovanih na IT, kompanijama je dostupna mogućnost povećanja kapaciteta edukovanih ljudi za nove trenutno tražene i aktuelne grane IT industrije“, dodao je dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Anketa koju smo sproveli u pripremi konferencije, obuhvata 117 IT kompanija Regiona Južne i Istočne Srbije, a dala je sledeće podatke:

• Od 117 ispitanih IT kompanija 71 poslodavac ima potrebu za upošljavanjem novih kadrova.
• Najveći deficit je na pozicijama Web development, DevOps i Cloud Computing/AWS.
• 86% kompanija je zadovoljno ili veoma zadovoljno kadrovima sa neformalnim obrazovanjem.

Stalna potreba na tržištu za IT kadrovima i spovedena anketa nameću pitanja:

Kako do stručnih kadrova?
Kako zadržati IT stručnjake u zemlji?
Kako poboljšati neformalno obrazovanje u ovoj oblasti?

,,Na neformalno obrazovanje gleda se kao na rešenje koje ima potencijal da u kratkom roku i kvalitetno prevaziđe deo problema nedostatka kadrova u IT industriji. Fleksibilno je i podložno brzim promenama i prilagodjavanju programa i kurikuluma, čime uspešno prati promene na IT tržištu. Nudi kurseve i obuke, jednogodišnje studije uz pomoć kojih su polaznici pripremljeni za svoje prve angažmane u IT sektoru, uglavnom na junior pozicijama. Veoma je važno i to što su predavači aktivni profesionalci u IT industriji.” istakla je Vesna Ivanoska, direktorka
Seavus IT edukativnog centra, koji je jedan od organizatora konferencije.

U okviru konferencije, na napred postavljena pitanja i nedoumice pokušaćemo da odgovorimo kroz tri
teme/panela:

• Stanje i potrebe IT scene
• Neformalno obrazovanje u funkciji razvoja IT karijere
• Sinergija IT kompanija i edukativnih centara – projekcija potreba velikih kompanija

Ulaz na konferenciju je slobodan, a namenjen je IT kompanijama, predstavnicima neformalnog i formalnog obrazovanja, HR agencijama, kao i svim zainteresovanim sadašnjim i budućim pojedincima, angažovanim u IT industriji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde