Naslovna Društvo SVETSKI DAN SRCA 2022.

SVETSKI DAN SRCA 2022.

0
PODELI
POVEŽI SE SRCEM!

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a tema ovogodišnjeg Dana srca je „UPOTREBI SRCE ZA SVAKO SRCE“.

Cilj obeležavanja Svetskog dana srca je podizanje svesti stanovništva o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok morbiditeta i smrtnosti u svetu i u Srbiji, a posebno starijih osoba. Visok udeo kardiovaskularnih bolesti u radno aktivnom stanovništvu najčešći su uzroci smanjene produktivnosti i radne nesposobnosti, kao i kvaliteta života. Ubrzani način života je u velikoj meri doprineo sve većoj incidenci kardiovaskularnih bolesti, pa je promena načina života najvažnija.

Najvažniji faktori rizika na koje možemo uticati su: pušenje, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi masti (holesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana telesna masa/gojaznost, nedovoljna/neredovna fizička aktivnost, šećerna bolest (dijabetes), dugotrajna izloženost stresu. Faktori rizika na koje ne možemo uticati su: godine, pol i pozitivna porodična anamneza. Na rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se uticati promenom načina života, pre svega smanjenjem unosa soli, uravnoteženom ishranom, prestankom pušenja i prekomerne konzumacije alkohola, kao i redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne telesne težine i učenjem veština za suočavanje sa stresom.

I ove godine, kao i prethodnih godina, Institut „Niška Banja“ obeležiće ovaj dan svojim aktivnostima na terasi IV sprata stacionara „Radon“. Pozivaju se svi zainteresovani da dođu na „Dan otvorenih vrata“ povodom Svetskog dana srca, 29. septembra 2022. sa početkom u 10 h , kada će naši pacijenti i sugrađani imati priliku da se upoznaju sa fizičkim aktivnostima (vožnja bicikla i AI-CHI vežbe) koje mogu sačuvati njihovo srce, kako bi shvatili koliko je fizička aktivnost važna za produženje života.

Želimo da poruke Svetskog dana srca stignu do što većeg broja pojedinaca kako bi pomogli u postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svako srce.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde