Naslovna Društvo Osnovci iz Niša, Turske i Rumunije udruženi spajaju učenje i prirodu

Osnovci iz Niša, Turske i Rumunije udruženi spajaju učenje i prirodu

0
PODELI
Osnovci iz Niša, Turske i Rumunije udruženi spajaju učenje i prirodu foto: GP018

U Gradskoj kući priređen je prijem za učenike i nastavnike OŠ „Radoje Domanović“ iz Niša i njihove goste, učesnike Erazmus Plus projekta iz škola iz Ankare u Turskoj i Kalimaneštija u Rumuniji.

Učesnike projekta „Časovi u prirodi“ ugostila je gradska većnica za obrazovanje, Marija Ranđelović. Ona je pohvalila ovaj projekat, koji ima za cilj da ohrabri decu da provedu što više vremena u prirodi i poboljšaju motivaciju za učenje.

„Ja ću reći da vaš projekat ima još mnogo ciljeva i značajne dobiti. Pre svega ja tu školsku baštu vidim kao novi vid ambijentalne nastave, za školsko i slobodno vreme. Kao hobi koji je davno zaboravljena reč u životu mladih, a hobi puno puta postaje struka. Ovde će verovatno biti puno mladih botaničara u Srbiji, Turskoj i Rumuniji, a ono što je na kraju najvažnije, Erazmus projekti su prilika da se upoznate sa drugim tradicijama i običajima, i u očuvate svoje“, poručila je gradska većnica za obrazovanje.

Pored formalne dobrodošlice, svaka škola se predstavila prezentacijom i filmom. OŠ „Radoje Domanović“ je predstavila i ideje da se nastava pomeri iz učionica u prirodu radi povećanja učeničke motivacije.

„Obrazovanje je našem Gradu na prvom mestu. Resor za obrazovanje ima sluha za sve naše aktivnosti, što je za nas jedan veliki podsticaj da radimo još bolje, i potvrda da za sada radimo dobro. Mi smo se potrudili da im prikažemo grad u najboljem svetlu, ono što nam je najvažnije je suština, vraćanje prirodu. Umesto igrica na telefonu razmenjujmo recepte za dobre čajeve, razne sadnice i uživamo dok naše biljke rastu“, rekla je Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“.

O saradnji ovih škola u okviru projekta Erazmus plus, govorila je i gošća iz Turske.

„Veoma smo uzbuđeni zbog ovog projekta koji se implementira u Srbiji. U našoj školi u Katlu smo počeli ovaj projekat pre četiri godine, i već imamo veliki zasad, povrća i voća, mini zoološki vrt, gde čuvamo koze, pse, patke i kokoške. Nadamo se da će ovaj projekat da omogući da se učenici upoznaju i spoje sa prirodom. Srećni smo jer nastavnici i učenici zajedno beru voće i povrće i hrane životinje. Hvala gradu Nišu na gostoprimstvu, i hvala Srbiji i Rumuniji“, navela je Selan Kajan iz Turske.

Erazmus Plus je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u oblasti opšteg, stručnog, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, mladih i sporta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde