Naslovna Društvo Dani češkog piva danas i sutra u Niškoj tvrđavi

Dani češkog piva danas i sutra u Niškoj tvrđavi

0
PODELI
Dani češkog piva danas i sutra u Niškoj tvrđavi foto: GP018

U okviru „Dana češke kulture – 140 godina Jozefa Apela“, biće održana i druga po redu manifestacija „Dani piva“, na platou Niške tvrđave. Manifestacija će trajati dva dana, 16. i 17. septembra.

Projekat međunarodne manifestacije „Dani češke kulture – 140 godina Jozefa Apela“ je podržao Grad Niš, pokrovitelj je gradska opština Crveni Krst, organizator manifestacije Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ Niš, a partner je Evropski institut iz Praga.

Aleksandra Barton foto: GP018

„Ova godina je jubilarna, iz razloga što je 140 godina od prve ručne pivare koja ja donesena na ove prostore, i to ručna pivara Jozefa Apela u Aleksincu, a 138 godine je od naše niške pivare. Što se tiče dela projekta, Dani češkog piva, ovo je druga godina manifestacije, prošla godina je bila pilot-projekat koja je prevazišla sva naša očekivanja, tako da smo ove godine rešili da to malo proširimo, i održavamo manifestaciju 16. i 17. septembra, u Tvrđavi na platou“, rekla je Aleksandra Barton, ispred Asocijacije sprsko-češkog prijateljstva „Beseda“.

Na otvaranju festivala, građani Niša će uživati uz zvukove muzike iz 90-ih godina, nastupaće Ivan Gavrilović, Baki B3 i Trik FX, a manifestaciju otvara orkestar Fejata Sejdića. Među brojnim proizvođačima piva, predstaviće se i „Bernard“ koji prvi put dolazi na Dane piva, a čaša od pola litra koštaće 250 dinara.

Ova manifestacija je prilika za povezivanje i saradnju sa Češkom na raznim poljima. U prilog tome govori to što će prof. dr Vladislav Stanko, dekan Evropskog instituta iz Praga otvoriti katedru na fakultetu „Konstantin Veliki“.

prof. dr Vladislav Stanko foto: GP018

„Potpisali smo saradnju za fakultetom „Konstantin Veliki“, i pored obrazovanja, sarađujemo i sa medijima, i mnogim kulturnim i umetničkim organizacijama, i učestvujemo u mnogim akcijama i festivalima“, poručio je prof. dr Vladislav Stanko.

U subotu 17. septembra od 13 sati, na platou Niške tvrđave, biće upriličen književni program pod nazivom „Švejkove avanture“ inspirisan nedovršenim humorističko-satiričnim romanom „Doživljaji dobrog vojnika Švejka“ istaknutog češkog pisca Jaroslava Hašeka.

Iako je prvobitno bila određena cena ulaznica, zbog preprodaje ulaznica koje su besplatno podeljene, ulaz će biti slobodan za sve, a ko želi da donira za Jovana Memetovića, kutija će biti postavljena na licu mesta kod bine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde