Naslovna Društvo Institut „Niška Banja“ obeležio Dan fizioterapeuta

Institut „Niška Banja“ obeležio Dan fizioterapeuta

0
PODELI
Institut „Niška Banja“ obeležio Dan fizioterapeuta foto: GP018

Mnogi nisu upoznati koliko je važna uloga fizioterapeuta u rehabilitaciji. Zbog toga se Međunarodni dan fizioterapeuta obeležava sa ciljem da se stanovništvu skrene pažnja na značaj i ulogu fizioterapeuta u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji.

Povodom obeležavanja ovog dana, Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ je organizovao javni čas vežbanja. Na tom času su, osim fizioterapeuta i svih zaposlenih u Institutu „Niška Banja“, učestvovali i učenici srednje škole „Dr Miodrag Lazić“ i škole „Mode i lepote“, koji profesionalnu praksu obavljaju u Institutu.

Rozita Filipov foto: GP018

„I ove godine se, kao i ranijih godina, javnim časom vežbanja obeležava ovaj dan. Fizioterapeuti su naši neposredni saradnici, koji su i te kako bitni u rehabilitaciji naših pacijenata. Vežbe su bitne, ne samo za one koji imaju neku povredu ili boluju od nekog oboljenja, već i za zdrave ljude“, istakla je Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, i načelnica odeljenja E rehabilitacionog Instituta „Niška Banja“.

Fizioterapeuti su kroz zajednički čas vežbanja, prezentovali vežbe za lep početak radnog dana i ukazali na značaj fizičke aktivnosti u lečenju kardiovaskularnih i reumatoloških bolesti, u prevenciji gojaznosti, poboljšanju fizičke kondicije i ublažavanju psihičke napetosti i jačanju otpornosti na stres. Moto ove dugogodišnje manifestacije je „Pokreni se, oseti život“.

Jasminka Stojadinović foto: GP018

„Dan fizioterapeuta se obeležava od 1951. godine sa ciljem da se širokim narodnim masama skrene pažnja na značaj i ulogu fizioterapeuta u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji čitavog stanovništva“, rekla je Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut Instituta „Niška Banja“, i objasnila ulogu fizioterapeuta.

„Fizioterapeuti su zdravstveni radnici koji pomažu ljudima nakon povreda, ili nekih reumatološko-kardioloških bolesti. Terapeuti su zastupljeni u skoro svim granama medicine. Pomažemo ljudima da, nakon neke teže saobraćajne nesreće gde su bili povređeni donji ekstremiteti, da ponovo stanu na svoje noge, i da mogu da se vrate normalnom načinu života. Kineziterapija je najznačajnija u našem poslu, to je terapija pokretom, po čemu je i ovo naše obeležavanje Dana terapeuta dobilo naziv „Pokreni se, oseti život“, dodala je Jasminka Stojadinović.

Institut će se predstaviti i u okviru Međunarodnog sajma turizma u tržnom centru „Delta planet“, 9. septembra u 13.00 časova. U Institutu za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ trenutno radi 60 fizioterapeuta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde