Naslovna Društvo U Nišu otvoren balkanski pozorišni festival „Teatar na raskršću“

U Nišu otvoren balkanski pozorišni festival „Teatar na raskršću“

0
PODELI
Pozorišni festival „Teatar na raskršću“ foto: GP018

Treći po redu Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ otvoren je predstavom „Oslobođenje Skoplja“. Festival će trajati do 12. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Pored domaćih pozorišta, publici festivala će se predstaviti i pozorišta iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske.

Spasoje Ž. Milovanović foto: GP018

„Treći Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora bez ikakve sumnje donosi jedan uzbudljivi pozorišni događaj. Prilika da pogledamo sve ono što je najbolje, u ovome što smo mi nazvali balkanski kulturni prostor, i nešto što pokušava do odgovori na izazove savremenog trenutka. Da odgovori na sva aktuelna pitanja u svakoj od država koje naš festival okuplja. Pokušaj da se prepozna šta je to najmanji zajednički sadržalac, a to je bez ikakve sumnje pozorište i pozorišna umetnost“, rekao je direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović.

Festival je otvorio pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije, Radovan Jokić.

„Želim da vam se zahvalim direktoru festivala na ukazanom poverenju i časti da otvorim festival, izuzetno inspirativnog, ali zahtevnog imena – „Teatar na raskršću“ .Ovaj festival, ovde u Nišu je želja stara više od nekoliko decenija. Za okupljanje na jednom mestu važnih segmenata pozorišnog života balkanskog prostora. Treći po redu, znači na samom početku svoje stvaralačke, a i u ovom nizu krizu, i organizacione avanture. U to ime želim vam da ne budete festival pukog, minornog nabrajanja aktuelnih pozorišnih ostvarenja već da stvorite prostor razmene iskustva i nadogradnje, prostor interakcije, prikupljenih vrednih pozorišnih i umetničkih životom obojenih iskustava“, poručio je pomoćnik ministra.

Direktor Narodnog pozorišta navodi da ovog festivala ne bi bilo bez podrške osnivača festivala, a to je Grad Niš. Na otvaranju festivala „Teatar na raskršću“, gradonačelnica Niša je poručila da od sledeće godine organizatori festivala neće morati da brinu o finansijskoj podršci.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Istrajni smo u tome da ovaj festival proglasimo festivalom koji je od značaja za naš grad. I već krajem ove godine kada budemo usvajali budžet za 2023. godinu to ćemo i planirati. Tako da od naredne godine festival ne treba da brine za finansijsku podršku. Imaće još bolju nego što je imao do ove godine“, obećava gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Na zatvaranju festivala će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde