Naslovna Društvo Ministarka Zorana Mihajlović posetila Niš, glavna tema mere štednje

Ministarka Zorana Mihajlović posetila Niš, glavna tema mere štednje

0
PODELI
Distributivni centar EPS foto: GP018

Prilikom obilaska distributivnog dispečerskog centra „Elektrodistribucije“ u Nišu, ministarka rudarstva i energetike je naznačila važnost mera štednje i apelovala na ostale gradove da se priključe merama.

Već nakon prvih preporuka Ministarstva rudarstva i energetike o smanjenju potrošnje energije, Grad Niš je prvi ispratio ta uputstva. Grad je dao naloge svim gradskim preduzećima i ustanovama da ugase dekorativne rasvete, što je učinio i sam dispečerski centar EDS-a u Nišu.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Mi na tome nećemo stati. Zajedno sa privatnim partnerom sa kojima smo u javno-privatno partnerstvo ušli pre nekoliko meseci za zamenu rasvete, uspeli smo da do sada zamenimo nekih 65% rasvete u gradu, i na taj način napravimo znatne uštede. Razgovaramo intenzivno sa vlasnicima bilborda u gradu, na koji način bilbordi mogu da budu ugašeni i tokom noći“, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

U lokalnoj samoupravi grada Niša traga se i za alternativnim rešenjima uštede električne energije. Jedno od rešenja bi moglo biti naizmenično isključivanje sela sa javne rasvete.

„Sa „Elektrodistribucijom“ razmatramo mogućnost da pojedina naša sela naizmenično budu isključivana sa javne rasvete, kako bismo i na taj način uštedeli. Mi ćemo sve one mere, koje budu na nivou Republike donošene, takođe pratiti. Mišljenja smo da i preko Privredno-ekonomskog saveta treba razgovarati sa privrednicima da svoje svetleće reklame ugase, i da na taj način pomognu gradu, samim tim i državi, da dočekamo bolje i spremnije predstojeću jesen i zimu“, dodala je gradonačelnica Niša.

Napore Grada Niša je pohvalila i ministarka rudarstva i energetike, prof. Dr Zorana Mihajlović. Navela je da je glavni razlog posete Nišu taj što je Grad Niš prvi krenuo da uvodi mere štednje.

prof. Dr Zorana Mihajlović foto: GP018

„Ovo jesu početne mere, i ima ih puno ispred nas, ali Niš je grad koji je prvi pokrenuo samog sebe, i krenuo u gašenje dekorativnih svetala. Ne samo to, nego prave i planove kako će to izgledati u narednom periodu, i to je razlog zašto sam ja ovde. To je način da pre svega pomognemo sopstvenoj državi da mnogo manje novca dajemo na uvoz električne energije“, poručila je ministarka Mihajlović i osvrnula se na već postojeće mere uštede i na podizanje energetske efikasnosti:

„Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na određenoj vrsti mera uštede. To su pre svega mere za podizanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela. Radimo to puno sa distributivnim sistemom i sa svim ljudima u „Elektroprivredi Srbije“. Radimo isto i sa lokalnim samoupravama. Niš to odlično zna, kao i neki drugi gradovi koji su krenuli u nacionalni projekat povećanja energetske efikasnosti. To znaju i domaćinstva. Danas 25.000 domaćinstava na teritoriji Srbije završava svoje projekte zamene stolarije. Pokušavamo da podržimo koliko god možemo sa subvencijama, i sa svim onim što mislimo da bi bilo dobro“, rekla je Zorana Mihajlović, uz apel drugim opštinama i gradovima, da se priključe merama štednje.

Koliko su važne mere štednje govori i činjenica da je EPS je i noćas uvozio električnu energiju i za to je izdvojeno 1,8 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde