Naslovna Društvo Počeo četvrti muzički „Evergrin“ festival

Počeo četvrti muzički „Evergrin“ festival

0
PODELI
„Evergrin“ festival foto: GP018

Izložbom fotografija sa koncerata orkestra „Impresija“ danas počinje četvrti mizički „Evergrin“ festival, čiji će centralni događaj, koncert na Letnjoj pozornici, biti održan sutra.

Tamo će nastupiti i ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo Maja Odžaklijevska, a pored nje će posetioci moći da uživaju i u nastupima Osvajača, Jelene Tomašević i Marka Luisa.

Ovaj festival je od strane Grada Niša uvršten u redovne gradske manifestacije.

Direktorka festivala Snežana Jovanović otkrila je šta nas na ovom festivalu očekuje ovo godine.

Snežana Jovanović foto: GP018

“Ovaj. 4. Evergrin festival će biti veoma interesantan zbog, pre svega raznolikosti programa. Zasluženu nagradu za životno delo ove godine dobija naša Maja Odžaklijevska. Pored nje nastupiće, uz pratnju orkestra Impresija, Čipi i Šone iz Osvajača, Marko Luis i Jelena Tomašević. To su sve vrsni vokali, ali različiti. Neće biti samo domaćeg evergrina, to smo jako lepo uklopili. Uvek je akcenat na revijskom orkestru i njegovom postojanju u ovom gradu. To je jako važno jer nijedan grad u Srbiji trenutno nema pravi revijski orkestar.”

Ona se prisetila i Vojkana Borisavljevića, koji je dao veliki doprinos u pokretanju jedne ovakve manifestacije.

“Nažalost, sa nama više nije Vojkan Borisavljević, ali ja hoću da se setim i da pomenem. To je za nas bilo nešto najvažnije, jer nas je takav čovek podržao, dao nam vetar u leđa i naučio kako dalje treba da radimo, šta treba da poštujemo i kako da ne odustanemo.”

Sve aranžmane za koncerte radio je pijanista iz Niša Bojan Mladenović.

“Da nije bilo one godine sa koronom, bio bi peti festival, što znači da već neko vreme opstajemo, bez obzira na teške uslove, na teške godine koje prolaze. Stasali smo, sve aranžmane za sutrašnje koncert je uradio pijanista Bojan Mladenović iz Niša. To je jako važno da napomenem”, rekla je Jovanović.

Maja Odžaklijevski oduševljena je nagradom koja joj je uručena.

Maja Odžaklijevska foto: GP018

“Zaista jedan opus 52-godišnji, koliko sam na sceni, govori da sve ono što sam uradila zavređuje ovakvu nagradu. Ja sam se trudila. Prosto sam manje kompromisa pravila u životu, želeći da dobijem jedno ovakvo priznanje jednoga dana. Naime, kada uradite sve kako treba, to je na neki način i neizostavno, ali moram da kažem da me je prijatno iznenadilo što ću dobiti na Evergrin festivalu.”

Njoj se direktno obratila zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Dušica Davidović foto: GP018

“Velika je čast i zadovoljstvo što ćete sutra na Letnjoj pozornici predstaviti svoj opus niškoj publici, koja ume da prepozna kvalitet u onome što jeste evergrin i kvalitet muzike uz koju smo odrasli, stasali, a naše drage Nišlije će svakako umeti to da prepoznaju i usvoje kao nešto svoje.”

Davidović se potom osvrnula na tradiciju ove manifestacije.

“Niš je tradicionalno u avgustu centar kulturnih dešavanja u ovom delu Srbije, koji započinje Nišvilom, a završavaju se festivalom glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Između ovih velikih manifestacija, nekako nenametljivo, ali ipak prećen značajnim i brojnim interesovanjem publike, ugnezdio se i Evergrin festival. Ovaj svojevrsni praznik popularnih nota okuplja renomirane muzičare i poštovaoce ovog specifičnog muzičkog žanra, koji uvek ima svoju vernu publiku”, rekla je zamenica gradonačelnice, pa dodala:

“Veliki broj vrhunskih muzičara prodefilovao je scenom u protekle četiri godine, poput Lea Martina, Kornelija Kovača, Željka Samardžića, Željka Bebeka, Tijane Dapčević, Kerbera i mnogih drugih, a poseban pečat festivalu dao je veliki komozitor, nažalost od nedavno pokojni, Vojkan Borisavljević, koji se istinski trudio da ovaj festival zaživi.”

Ulaz za decu do 15 godina biće besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde