Naslovna Društvo Poziv na planinarenje – 28.avgusta od Niške Banje do Crnog kamena

Poziv na planinarenje – 28.avgusta od Niške Banje do Crnog kamena

0
PODELI
Crni Kamen foto: GP018

Uz finansijsku podršku Grada Niša, i logističku podršku Gradske opštine Niška Banja, Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 28.avgusta 2022.godine, uspon od Niške Banje do vrha Crni kamen, na Suvoj planini, visokog 867 metara. Akcija se održava u okviru programa „Planinarsko-rekreativno-edukativne akcije u okolini Niša“, koji je odobrio Grad Niš, a čiji je nosilac Planinarsko društvo „Preslap“, kao prva ovogodišnja aktivnost ovog programa.

Planinarsko društvo „Preslap“, poziva građanstvo, rekreativce i planinare, svih uzrasta i svih nivoa fizičke pripremljenosti, da uzmu učešća na ovom usponu.
Crni kamen (867 m) je prvi istaknutiji vrh Suve planine, kada se njen venac i potkovica posmatraju iz pravca jugozapada. Crni kamen se nalazi malo iznad Niške Banje, do njega vodi obeležena staza, u početku nešto strmija kada kada prati staze za oporavak banjskih gostiju, a kasnije ravnomerna. Staza uglavnom vodi kroz gustu šumu, a na par mesta izlazi na vidikovce, sa kojih se lepo može videti najviši deo Suve planine sa jedne strane, a sa druge Niška Banja i grad Niš. Prvi vidikovac je na donjem uzletištu za paraglajdere, na izlasku iz šume i „staze zdravlja“, a drugi vidikovac je gornje uzletište za paraglajdere, na raskrsnici puteva za Rautovo i Koritnjak. I sam vrh Crni kamen je izuzetan vidikovac, sa koga se odlično vidi najviši deo grebena Suve planine – „potkovica“, te grad Niš i oblast Zaplanje.Ukupna dužina staze je 13 kilometara – do Crnog kamena i nazad do Niške Banje – do Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, u kojoj će biti organizovan besplatan ručak za učesnike.Uspon od Niške Banje do Crnog kamena je planinarsko-rekreativna aktivnost koja spada u lakše, dostupna je građanima Niša, a Planinarsko društvo „Preslap“ snažno preporučuje rekreativne aktivnosti na ovoj trasi. Jedan od ciljeva programa i akcije 28.avgusta 2022.godine jeste promocija planinarsko-rekreativnilh odredišta u okolini Niša i promocija zdravog načina živogta i aktivnosti u prirodi, u neposrednoj okolini Grada Niša.
Okupljanje učesnika akcije je do 9 sati ujutru, kod fontane u Niškoj Banji. Prijavljivanje za akciju nije potrebno, dovoljno je do vremena okupljanja doći u Nišku Banju. Za uspon do Crnog kamena potrebna je najosnovnija oprema za planinarenje u letnjim uslovima, dobra obuća, rezervna majica, gornji deo trenerke.
Za prvi deo akcije, potrebno je poneti nešto hrane i slatkiša od kuće, kao i 2 litra vode. Po silasku sa Crnog kamena, u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, biće poslužen besplatan ručak svim učesnicima akcije, te je potrebno da učesnici ponesu posudu za jelo i pribor za jelo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde