Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – PLAŠE MEČKU REŠETOM

ŠTO DA NE KAŽEM – PLAŠE MEČKU REŠETOM

0
PODELI

Početkom jula predsedniku Srbije zabranjena privatna poseta Jasenovcu. Nije mogao da položi cveće i pokloni se Jasenovačkim žrtvama. “Najveći skandal u savremenoj istoriji” – rekla je premijerka Ana Brnabić. Tim pre što razumnog objašnjenja nije bilo ni tada, a ni danas. A i kako da ga bude kada je u tom logoru zaklano stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. I što je najgore oko 20 hiljada dece, jer je to bio jedini logor za decu. Logor za decu – kako to strašno zvuči pri samoj pomisli na to šta je logor, a u logoru deca. Kako da se opereš pred svetom da to nije istina, kada činjenice govore da je istina. I tu istinu, kojoj je srpski predsednik samo hteo da se pokloni, krstiš “pravljenje haosa” s njegove strane. “To je kao da su predsedniku Izraela zabranili posetu Aušvicu” – rekla je premijerka Brnabić. A nisu, valjda zato što nisu Hrvati.

“Zločin u ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata najteži je zločin genocida i nešto što nikada ne smemo da zaboravimo” – rekao je tada Aleksandar Vujčić i odustao od posete ove godine, ali ne i od namere da jednoga dana to ipak učini.

Podsetimo –Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio optužnice protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva _ Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Jesu li se to Hrvati nasekirali za svoje ratne zločince, kao što su se sekirali i za sve ostale zločince koji na kraju postadoše heroji, a naši ostadoše zločinci? Ili je nešto drugo u pitanju?

Biće, ipak, da je ovo drugo. Nije Hrvatima do pilota, boli ih uvo za četiri ljudska života. Do zastrašivanja Srbije je njima, kako bi Srbiju imali u rukama. Pa je tako usledila pretnja da će blokirati put ulaska Srbije u EU.

Oni nama neće dati da napredujemo ka EU, oni Hrvati. Šta li će da urade da mi je da znam. “Nije to evropski način, nemojte da gledate u prošlost” poručuje nam “dobronamerno” Gordan Jandroković, predsednik Hrvatskog sabora. Dakle, kada je Jasenovac u pitanju – nemojte da gledate u prošlost, kad dođe na red Srebrenica, e onda slobodno možete da otvorite oči. Te stoga – evropski je i dići

optužnicu protiv ljudi koji su pobili nevine civile. Logika stvari vodi do ovakvog zaključka, nije to moja izmišljotina. Evropski je i podići optužnicu protiv hrvatskih pilota koji su ubijali decu. I evropski je da oni za to odgovaraju, kao što bi bilo evropski i da je obrnuto. Problem je jedino u tome što nije obrnuto. Da su Srbi krivi, mislim. Eeee, onda bi stvar bila rešena dok trepneš. I bili bismo krivi, i odgovarali bismo po hitnom postupku, a o medijskoj halabuci ne bih ni da govorim.

-Ja nemam problem s tim da sam vam ja kriv za sve na svetu. Za mene je tih osmoro zaklopljenih očiju veća svetinja od svih napada na mene, državu koju vodim i moju porodicu. Jer ako nismo u stanju decu da zaštitimo, onda ne zaslužujemo da postojimo kao država. I nadam se da će zločinci odgovarati, oni koji su ubijali decu, a pri tom proglašavani za junake, rekao je predsednik Vučić.

A sad će Hrvati da nas plaše i da nam brane da idemo u Evropu. I ta ista Evropa će nas po ko zna koji put ucenjivati, između ostalog, zbog “neusklađivanja naših zakona sa evropskim standarima” i zbog “nepoštovanja prava”, koje je pravo viđeno njihovim očima. Znate koliko nas je, u kontekstu te priče, briga hoćemo li ili nećamo da uđemo u tu njihovu Evropsku uniju, uniju nakaradnih vrednosti i izopačenog morala. Hoćemo, nikada nismo rekli da nećemo. Ali njihove vrednosti i nakaradni moral nećemo. Dakle – nećemo.

24. avgust

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde