Naslovna Društvo Viktor Savić posle premijere filma „Bilo jednom u Srbiji“: Čoveka treba igrati...

Viktor Savić posle premijere filma „Bilo jednom u Srbiji“: Čoveka treba igrati kao čoveka

0
PODELI
Viktor Savić foto: GP018

Sinoć je na Filmskim susretima u Nišu emitovan film „Bilo jednom u Srbiji“, sa radnjom smeštenom u predratnom Leskovcu.

Jednu od uloga u ovom filmu tumači i Viktor Savić, koji je govorio o svojim utiscima sa snimanja i projekcije u Nišu, a neizbežna tema je bila činjenica da je manifestacija protekla usled velikog nevremena i obilnih padavina.

„Ljudima svaka čast. Divim im se. Ja bih otišao sa sopstvene premijere, a oni su ostali da gledaju, tako da su to pravi ljubitelji filma, koji održavaju ovaj festival”, rekao je Savić.

Nije bilo problema sa južnjačkim akcentom, kojim se govori na filmu.

„To treba vi da mi kažete, vi ste odavde, ali hvala na pitanju. Bilo je jednostavno, jer smo radili sa ljudima koji znaju.”

Od 3. septembra kreće i emitovanje serije “Bilo jednom u Srbiji”, a Viktor je govorio o prednostima i manama te činjenice.

“Od početka je planirano da ovaj projekat bude i film i serija. Kada reditelj i produkcija to unapred znaju, onda se odvajaju stvari. U seriji ćemo videti mnogo više scena, mnogo produbljenih odnosa i biće svakako zanimljivije.”

On je istakao da je čovek isti, nezavisno od epohe.

“Isto kao i 2022. Isti su ljudi, samo su okolnosti drugačije. Od kostima, preko scenografije, od teme i problematike, u tom trenutku sve okolnosti pomažu da izgleda kao da je bilo nekada, ali ljudi su isti uvek, tako da čoveka treba igrati kao čoveka.”

Govoreći o uživljavanju ulogu, naglasio je da je glavno bilo zamisliti Srbe generalno u tom periodu.

“Kao i kada sam snimao Montevideo, pa da zamislim Beograd. Ono na čemu sam insistirao, svi smo isti narod, i ne mogu da kažem čak ni bliski, nego isti, tako da je možda bolje pitanje da li sam mogao da zamislim Srbe u tom periodu.”

Ovaj film/seriju presekla je i korona-pauza.

“Na osnovu svega što smo snimili i kako me sećanje služi, jer je bio period i od godinu dana pauze zbog korone, odnosi su mnogo dublji i prošireniji.”

Kao najveći izazov prilikom snimanja istako je odnose.

“Imali smo dobre lektore i ljude koji su nam pomagali oko dijalekta. To vrlo brzo postane uslovnost nama glumcima i onda više ne razmišljamo o tome. Izazov su uvek odnosi.”

U narednom periodu publika može očekivati nekoliko različitih projekata od njega.

“U pozorištu, “Teatar na brdu”. Sad počinje pozorište “Boško Buha” sa novom premijerom, simao sam neke stvari. Jedna od njih je nastavak emisije “Veslom kroz Srbiju”- Sada je “Biciklom kroz Srbiju”, Sa mnom se uključuje i Aleksandar Radojičić i od septembra će krenuti da se emituje; Serija “Bilo jednom u Srbiji” na RTS-u…Ima dosta, i previše.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde