Naslovna Društvo GO Medijana: Organizovala je uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave i Gabrovačke...

GO Medijana: Organizovala je uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave i Gabrovačke reke

0
PODELI
Uništavanje ambrozije foto: Opština Medijana

Na zahtev građana, upućen predsednici Skupštine Gradske opštine Medijana, prof. dr Vladmili Bojanić i predsedniku opštine, Nebojši Kociću, najveća niška opština, u saradnji sa JKP Mediana, organizovala je uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave i Gabrovačke reke.

Imajući u vidu da se radi o veoma agresivnom korovu, sprovodiće se dugoročna akcija u cilju istrebljenja ovog opasnog korova, koji pored ostalog ugrožava i druge poljoprivredne kulture.

Uredbom Republike Srbije iz 2006. godine predviđeno je da ove mere primenjuju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, oni koji upravljaju vodotokovima, kanalima, površinama uz puteve i pruge, parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama.

Ambrozija je jednogodišnja, veoma agresivna, korovska biljka, čiji polen spada u opasne alergene. Polen ambrozije može direktno da ošteti epitel disajnih puteva i dovede do respiratornih tegoba ( bronhitisa i astme). Pored toga, kod osetljivih osoba ispoljavaju se i drugi zdravstveni problemi, kao što su: urtikarija, polenska kijavica, sezonski konjunktivitis, a neke osobe mogu biti i životno ugrožene.

Polen ambrozije izaziva tegobe kod oko 10-20% ljudi, a naročito su osetljiva mala deca i starije osobe. Gradska opština Medijana oformila je grupu volontera, koja će ubuduće svake godine, pre cvetanja, locirati ovu biljku i uništavati je.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde