Naslovna Društvo Obeleženo 108 godina od objave rata našoj zemlji od strane Austrougarske –...

Obeleženo 108 godina od objave rata našoj zemlji od strane Austrougarske – Niš zauzima posebno mesto u ovom događaju

0
PODELI
Danas je polaganjem venaca na spomen ploču zgrade Univerziteta obeleženo 108 godina otkako je Austrougarska 1914. objavila rat Kraljevini Srbiji, čime je otpočeo i Prvi svetski rat.

Ovo se desilo mesec dana nakon što je Gavrilo Princip izvršio atentat na autrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je tadašnja velika imperija iskoristila kao povod da započne napad na našu zemlju.

Branislav Radovanović/foto:GP018

Branislav Radovanović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. godine grada Niša objasnio je kako je tadašnji predsednik Vlade Nikola Pašić za objavu rata saznao – u Nišu.

„Za vreme rata, koji je bio najveći u Srbiji, stradalo je više miliona ljudi, skoro milion i trista hiljada Srba. Objava je usledila posle nečuvenog ultimatuma koji je Austro -Ugarska, nešto manje nakon Sarajevskog atentata objavila Kraljevini Srbije i tražila da prihvati da je odgovorna za početak istog.

Pošto Srbija to nije prihvatila, poslali su obični poštanski telegram. U tom trenutku, u Austrugarskoj pošte nisu radile dva dana“, rekao je Radovanović, pa pojasnio:

Branislav Radovanović, udruženje potomaka ratnika Srbije/foto:GP018

„Poslali su 25, a telegram je stigao 28. jula. Kada je stigao na adresu kabineta, Pašić je u tom trenutku bio na ručku u hotelu „Evropa“ koji se nalazi se nalazio na mestu današnje Glavne pošte u Voždovoj ulici – tako kažu neki istorijski izvori. Pročitavši ga, ustao je i rekao „Austro- Ugarska nam je objavila rat . Ovo je kraj Austro – Ugarske.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde