Naslovna Društvo GO Pantelej i NSZ dodeljuju 13 subvencija za samozapošljavanje

GO Pantelej i NSZ dodeljuju 13 subvencija za samozapošljavanje

0
PODELI
GO Pantelej i NSZ dodeljuju 13 subvencija za samozapošljavanje foto: GP018

GO Pantelej u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje dodeliće 13 grantova za pokretanje biznisa, u sklopu mera aktivne politike zapošljavanja.

Za razliku od prethodne godine, iznos subvencije je uvećan sa 280.000 na 300.000 dinara, ali će zato biti i manje subvencija, pa će sredstva dobiti 13 preduzetnika, dok je ranije ovakav vid pomoći imalo njih petnaestoro.

Nataša Stanković foto: GP018

„Ovo je program sufinansiranja, preko našeg lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, koji usvajamo svake godine. Ušli smo u priču zajedno sa NSZ, a evo već treću godinu zaredom odvajamo sredstva za podsticaj preduzetništva, odnosno za program za samozapošljavanje, kako bismo pomogli ljudima sa naše GO koji se već bave nekom proizvodnom ili uslužnom delatnošću, da svoj posao, ili legalizuju, ili unaprede, ili prosto dođu do ideje da nešto mogu da rade”, rekla je Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej.

Ona je potom objasnila pojedinosti konkursa.

“Javilo se dosta zainteresovanih, pošto su ove godine uvećane subvencije. Prošle godine su bile 280.000 dinara, a ove godine 300.000. Umesto 15 subvencija dodeljeno je 13 zato što je sam iznos subvencija povećan, a javljali su se iz raznih oblasti. Dobitnici subvencija će biti pretežno iz proizvodne delatnosti, koji se bave proizvodnjom aluminijumske stolarije, proizvodima od drveta, od betona, čak imamo preduzetnicu koja se bavi proizvodnjom nekih autentičnih ručnih radova od vune. Tu su i uslužne delatnosti, tako da na taj način pokušavamo da damo mini-doprinos razvoju preduzetništva na teritoriji naše GO.”

Boban Matić iz Filijale Niš NSZ-a objasnio je da je ove godine deset lokalnih samouprava sa teritorije Filijale Niš predvidelo sredstva za finansiranje lokalnih akcionih planova, a u pitanju su Grad Niš, Go Crveni krst, Pantelej i Niška Banja, i ostalih šest opština sa teritorije Filijale Niš.

Boban Matić foto: GP018

“Od proizvodnje, preko ličnih usluga, do intelektualnih usluga. Treću godinu zaredom GO Pantelej ima konkurs koji radi sa Nacionalnom službom zapošljavanja. Pored toga, svake godine imamo republički javni poziv. Imali smo blizu 600 zahteva, a takođe tradicionalno, i sa Gradom radimo javni poziv koji je namenjen našim sugrađanima koji žele da otvore sopstveni biznis. Završen je konkurs i najverovatnije da ćemo naredne nedelje odraditi dodelu odluka. Ove nedelje na teritoriji Niša 49 naših sugrađana dobiće mogućnost da potpišu odluku i da dobiju grant u iznosu od 300.000 dinara.”

On je istakao da, kada je reč o Filijali Niš, ima sve više zainteresovanih za mere koje sprovodi ovo telo.

“Ono što je karakteristično za Filijalu Niš jeste da iz godine u godinu imamo sve više zahteva, po svim merama koje sprovodi NSZ, a sa druge strane sve više novih poslodavaca, koji se javljaju NSZ-u, radi korišćenja podsticajnih sredstava za zapošljavanje.”

Marija Đorđević dobiće sredstva za bavljenje advokaturom.

Marija Đorđević foto: GP018

“Znači dosta za početnike. Oslanjam se na svoje iskustvo i znanje, a uvek postoji opasnost da li će posao uspeti, ali uz sredstva i samostalni rad i trud, nadamo se najboljem”, izjavila je Marija, pa objasnila da će dobijena sredstva potrošiti na kancelarijski materijal.

Najveće interesovanje vlada za programe stručne prakse i pripravnika sa visokim kvalifikacijama, kao i za subvencije poslodavcima za otvorena radna mesta za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih lica.

Postoji još prostora kod programa pripravnika sa srednjim nivoom obrazovanja, koji je namenjen onima koji su srednjeg nivoa obrazovanja i starosti do 30 godina, pritom duže od 6 meseci na evidenciji NSZ. U ovom slučaju se poslodavcima refundira minimalna zarada, porezi i doprinosi.

Na teritoriji Filije Niš trenutno je 30.766 nezaposlenih, a na teritoriji Grada 20.849, dok je na Panteleju 4.102 aktivnih tražioca zaposlenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde