Naslovna Kultura Izložba akvarela Vladimira Crnomarkovića „Tri priče“ u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba akvarela Vladimira Crnomarkovića „Tri priče“ u Galeriji Niškog kulturnog centra

0
PODELI

Izložba akvarela Vladimira Crnomarkovića „Tri priče“ u sredu 1. jun 2022, Galerija Niškog kulturnog centra. u 19 sati.

Vladimir Crnomarković je rođen u Nišu 1960. godine. Umetničku školu “Đorđe Krstić “ završio je 1979. god. Do sada je izlagao 21 put samostalno kao i na brojnim likovnim salonima, bijenalima I kolektivnim izložbama u zemlji ( Beograd, Niš, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Gornji Milanovac, Šabac, Velika Plana, Kraljevo, Smederevska Palanka, Dimitrovgrad, Kruševac, Požarevac, Pančevo, Bela Palanka, Smederevo, Zrenjanin, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kanjiža, Majdanpek, Petrovac na Mlavi … ) i inostranstvu (Mađarska, Rumunija, Grčka, Francuska, Poljska, Kanada, Ukrajina, BiH , Japan, Hrvatska, Slovenija, Rusija). Učestvovao je u radu 56 likovnih kolonija.

Nagrade i priznanja

– 1. Nagrada na 3. bijenalu akvarela malog formata u Beogradu, 2013 god.

– 1. Nagrada na 3. “ VoVa Miniart ‘’ u Mađarskoj , 2013. god.

– Pohvala na 1. Homorod salonu [ mali format] u Rumuniji, 2013 god.

– Pohvala na 4. ‘’ VoVa Miniart ‘’ u Mađarskoj, 2015. god.

– 2. Nagrada na 5. ‘’ BALATON SALON ‘’ u Mađarskoj, 2016. god.

– 1. Nagrada na 17. Prolećnom likovnom salonu u Velikoj Plani, 2016god.

– Pohvala na 5. ‘’VoVa Miniart ‘’ u Mađarskoj, 2018. god.

– Pohvala na 3. Internacionalnom bijenalu slika malog formata u Zrenjaninu 2018. god.

– Priznanje na 6. Međunarodnoj izložbi malih formata u Subotici, 2018. god.

– Diploma na 3 Internacionalnoj izložbi akvarela malog formata, Mini Castra 2020, Ajdovščina – Slovenija

SLIKAROVE PRIČE

Slikar koji se domogne kista duše on neminovno poetski vlada akvarelom, bojama koje sugeriraju i evociraju umetnikov dodir sa svetom u sebi i okolo sebe, saznajno doživljenog.

Vlada Crnomarković pred sobom je postavio akvarelski rukopis kroz „Tri priče“, a pred nama je njegov pohod duhovne inspiracije,

neka vrsta slikarevog bekstva od svega što ga sputava ka prisnijem dodiru crteža, koji opisuje i precizira, sa belinom papira

Mešavina mitova, stvarnosti i duhovnih impresija prestavlja povod umetnikovog ostvarenja kojim se prevazilazi jednostavna vizualnost i ulazi u svet čarolije otvorenih očiju.

Priča studija pokreta mački, kod Crnomarkovića prestavljaju izraz osećanja kroz susrete u detinstvu. Idejno i emocionalno dvodimenzionalnim likovnim jezikom pretače elemente linije i boje u oblike koje želi da vidi

Priča likova je tamna noć duše. Sumnja, nedoumica, nesigurnost, podeljenost i strah koji obuzimaju likove akvareliste Crnomarkovića prestavljaju trnovit put ka veri, sve više, napuštenih i ostavljenih u gradskim šumama samoće, tužnoj i ružnoj stvarnosti

Priča o opstajanju u veri i vere u opstajanju je lepršavost nebeskog utočišta, traganje za mirom u duši, mirom koji je tako svima potreban u ovo rogobatnoj životnoj stvarnosti. Vlada Crnomarković akvarelom božijih kuća u lebdenju, lelujanju iznalazi zaklone ljudi od nevremena života.

Ove slikarske priča u akvarelu su trojnost tradicije, otuđenja i opstanka u veri, ustvari neka vrsta slikarske potvrde pisanja naše književnice i prve članice Srpske akademije nauke i umetnosti Isidore Sekulić da „Čovek je i palata i tvrđava i hram“.

Umetnik Vlada Crnomarković nadahnut talentom, prirodnim darom Božije ljubavi ostavlja slikarska dela „Tri priče“ da traju i sa ove i sa one strane života. (Jovica Đurić Major, književnik)

Pozivamo vas da prisustvujete i molimo da, posredstvom svoje medijske kuće, obavestite javnost o ovom događaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde