Naslovna Društvo Obeleženo 143 godine postojanja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“

Obeleženo 143 godine postojanja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“

0
PODELI
Obeleženo 143 godine postojanja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“

U dvorištu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu danas je svečanom akademijom obeleženo 143 godine postojanja ove institucije.

Događaju je prisustvovao i savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije Dejan Savić, kao i šef kabineta ministarke kulture i informisanja Branislav Maričić, dok je predstavnik Grada bila Adrijana Atanasov, većnica za kulturu i informisanje.

Na početku događaja je intonirana himna Republike Srbije, a potom se direktorka Narodne biblioeke Sonja Šuković obratila prisutnima govorom u kom je istakla značaj čitanja i knjige.

Potom su svoj nastup imali naši proslavljeni muzičari frulaš Bora Dugić i harmonikaš Boban Prodanović.

Savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije Dejan Savić istakao je da samo njegovo prisustvo pokazuje odnos države prema kulturnim institucijama u Nišu.

Dejan Savić foto: GP018

“Otkad sam savetnik sam prošpartao Srbiju uzduž i popreko, a jedna od prvih stanica je iza Beograda bila Niš, ne samo zato što se osećam kao pridruženi Nišlija, već zato što Niš sa svojim stanovništvom i svojom kulturnom ponudom, obavezama i zadacima, itekako mnogo daje ukupnoj kulturi Srbije.”

On je istakao da njegovo prisustvo ilustruje i polaganje na decentralizaciju kulture.

“Jubilej Narodne biblioteke “Stevan Sremac” je velika stvar i značajan dan za kulturu Srbije, a mi se trudimo da u kulturi napravimo ozbiljne pomake u poslednje vreme, fokusira se i na kulturu, govori se o infrastrukturnim projektima u kulturi itd. Prema tome, kultura nam puno znači, a moj dolazak ovde znači da mnogo polažemo na decentralizaciju u kulturi i potpuno je jasno šta nam znači kultura gradskih jezgra. Kultura u Nišu jeste već kultura Srbije jer je Niš veliki regionalni grad.”

Branislav Maričić, šef kabineta ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, podsetio je da je ove godine pređena granica od 1% budžeta namenjenog za kulturu, a potom takođe naglasio da je cilj decentralizacija ovog polja.

Branislav Maričić foto: GP018

“ Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa gradskim strukturama koje se bave kulturom, kao i sa ustanovama kulture, kao što je Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu. Decentralizacija kulture je jedan od prioriteta u radu Ministarstva kulture i informisanja”, rekao je Maričić, pa otkrio:

“Ministarstvo kulture i informisanja je prepoznalo potrebe Narodne biblioteke i izdvojilo sredstva za kupovinu vozila koja će služiti kao bibliobus, što će doprineti napretku kulture čitanja u ruralnim krajevima niške regije. To je moderan koncept, koji se svuda u svetu pokazao kao bolji od osnivanja stacionarnih biblioteka”, ocenio je Maričić.

Direktorka Narodne biblioteke Sonja Šuković izjavila je da je velika čast i zadovoljstvo biti u najstarijoj instituciji kulture u gradu na današnji dan.

Sonja Šuković foto: GP018

“Danas nam svojim dolaskom čine čast novinarske ekipe, jer je veliko interesovanje medija, a imamo izuzetno ugledne goste. Tu su predstavnici svih najviših državnih institucija, koji su resorno zaduženi za rad ustanova kulture, tu su i naši lokalni pisci, kao i drage kolege iz kulturnog i javnog života Srbije. Presrećni smo i jednom lepom akademijom potrudićemo se da uveličamo ovaj veliki dan, ne samo za našu biblioteku, već za čitav Grad Niš, a i šire od toga.”

Prema rečima direktorke, na snazi je stalan porast broja korisnika, kojih je preko 30.000, a najviše se čita beletristika, istorijski romani, stručne knjige i popularna psihologija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde