Naslovna Društvo Sportske igre mladih danas u Nišu

Sportske igre mladih danas u Nišu

0
PODELI
Sportski dan mladih Niš foto: GP018

U osnovnoj školi „Dušan Radović“ danas se održavaju Sportske igre mladih, koje su zvanično otvorene paljenjem baklje u 10 časova. Takmičenje je namenjeno deci osnovnoškolskog uzrasta.

Najbolji učesnici ostvariće plasman na regionalno takmičenje u Surdulici, a potom sledi državno u Beogradu, dok će završni turnir biti održan u Splitu.

Deca će se takmičiti u basketu, trčenju na 60 metara i između dve vatre, a Igre se održavaju u Srbiji, Bosni i Hercegvini i Hrvatskoj.

Organizatorka Daliborka Delibašić istakla je da su niška deca već tradicionalno učesnici Igara i da se pomeraju granice kada je u pitanju broj učesnika.

Daliborka Delibašić foto: GP018

„Sigurna sam da će Niš zablistati kada je u pitanju broj učesnika, kao što to čini kada je u pitanju ovo takmičenje koje traje devet godina. Deca iz vašeg grada su redovni učesnici velikih međunardodnih završnica. Jako smo ponosni ne samo na ono što rade na terenima, već i kako se druže. Fer-plej i tolerancija su glavna misija Sportskih igara mladih, jer je ovo regionalna priča. Spajamo decu regiona z Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U februaru smo krenuli sa nekim kvalifikacionim turnirima i polako kreće karavan radosti i prijateljstva, i drago nam je što danas baklju palimo i ovde u Nišu.”

Gradska većnica za obrazovanje dr Marija Ranđelović izjavila je da je ovo važan dan za osnovnoškolce u Nišu.

dr Marija Ranđelović Dragana Sotirovski foto: GP018

“Danas će se rekreirati i pokazati šta znaju, a oni koji se budu dobro plasirali, idu na dalje takmičenja u Surdulici, Beogradu i Splitu. Grad Niš je i ove godine domaćin i mislim da smo pokazali svu ozbiljnost i značaj školskog sporta i koliko ćemo u narednim godinama raditi pre svega na infrastrukturi značajnoj za školski sport, ali i samoj motivaciji učenika, pre svega u podizanju značaja školskog sporta, jer danas mnogo dece i omladine ima problem zbog toga”, rekla je Ranđelović, pa najavila da će biti još školskih sportskih turnira.

Učitelj Dušan Keč iz Koršumlije je sa svojom ekipom višestruki šampion u nadmetanju u između dve vatre.

Dušan Keč foto: GP018

“Moja ekipa je već pet puta išla u Split i jednom u Sarajevo, i par puta smo bili prvi, ali mi je posebno drago što smo ponovo u Nišu. Prvi put smo se prijavili upravo u Nišu, kad nije bilo Igara u Koršumliji i prva pobeda je bila u Nišu. Kad kod nas dođu sportske igre, to je praznik sporta. Mnogo utiče na decu. Moja deca puno treniraju, ali je jako važno da umeju da podnesu i pobedu i poraz, i da kada pobede ostanu drugari. I deca i ja smo stekli mnogo prijatelja na Sportskim igrama mladih. Sudije sude po pravilima, a kod mene u tim ulaze oni koji imaju najveću želju.”

Baklju je nosila Maša Nešić iz Niša, koja je veoma uspešna u taekvondou, a nedavno se vratila iz Švedske sa peharom.

Maša Nešić foto: GP018

 

“Ja treniram taekvondo. Mislim da je bitno da se trenira jer stvarno zavolite taj sport, ima puno odricanja i jednostavno toliko volim ovaj sport i treniram već šest godina. Imam puno medalja, a skoro sam za 1. maj osvojila u Švedskoj prvo mesto na G2 turniru i imam 20 poena na svetskoj rang-listi.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde