Naslovna Sve vesti Niš Niš obeležio Dan pobede nad fašizmom

Niš obeležio Dan pobede nad fašizmom

0
PODELI
Besmrtni puk foto: GP018

Danas je Dan pobede nad fašizmom, dan kada je 1944. godine osvojen Berlin u Drugom svetskom ratu. Niš je obeležio ovaj datum tradicionalnom šetnjom od logora „Crveni krst“ do centra grada.

Polaganje venaca Stanković Sotirovski Džunić foto: GP018

Marš je krenuo od Spomenika crvenoarmejcima, na kom su položeni venci, ispred logora “Crveni krst”, a završen polaganjem venacana Trgu kralja Milana, gde je intonirana himna Republike Srbije i Rusije.

 

Šetnja je održana po prvi put od 2019. godine, usled problema koja je zadavala pandemija koronavirusa.

Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Miloš Banđur istakao je da je manifestacija prošla izuzetno svečano, kao i 2019. godine, kao i da je danas posebno važno obeležiti ovaj dan.

Miloš Bandđir foto: GP018

„Dan pobede je jako važan jer vidimo da postoje pokušaju da se istorija prekroji i da se oni koji su bili zločinci gledaju kao žrtve, a da oslobodioce žele da prikažu kao dželate. Mi pamtimo istoriju kakva jeste i zato svake godine obeležavamo Dan pobede. Znamo da su Sovjetski savez i narodi Sovjetskog saveza, kao i naš, dali odlučujući doprinos pobedi nad nacizmom. Tu su i zapadni saveznici, ali njihova je volja da li žele da slave ovaj dan, umesto kog slave Dan Evrope.”

On je poručio da mlade treba edukovati na sve načine, kako nam se ne bi desilo isto što i Ukrajini.

“15-20 godina nacističke propagande, koju sprovodi marionetski režim koji je postavio NATO pakt, koji kaže da oni i Rusi nisu braća, da Rusi nisu Sloveni i ne zovu ih Rusi, nego Maskalji. Za 20 godina propagande mladi izgube svest o istini i o tome šta je istorijska pravda i realnost. Kad je Zelenski dolazio na vlast rekao je da su oni i Rusi deo istog naroda, da imaju zajedničku istoriju i kulturu, kao i jezik. Obećao je sva prava ruskom narodu, a onda ih je ukinuo kada je došao na vlast i dobio ruske glasove. Zbog toga je Rusija morala da reaguje”, rekao je Banđur, pa dodao da smatra da se nacizam ponovo vratio:

“Danas je bilo puno srpskih i ruskih zastava, čak i Donjecke republike. Obeležavanjem Dana pobede srpski narod daje podršku ruskom rukovodstvu da istraje u toj borbi protiv nacizma i da pobede prave vrednosti. Mi smo mislili da smo završili borbu protiv nacizma, ali se on ponovo razbuktao, a to su uradili ist oni koji su finansirali Hitlera i dozvolili mu da za desetak godina napravi najveću vojnu mašinu na svetu, koja je u stanju da porobi ceo svet.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde