Naslovna Sve vesti Niš Niš domaćin učenicima iz nekoliko zemalja na kulinarskom projektu Erazmusa „Bakina kuhinja“

Niš domaćin učenicima iz nekoliko zemalja na kulinarskom projektu Erazmusa „Bakina kuhinja“

0
PODELI
Prijem gradska kuća foto: GP018

Niš i Pravno-poslovna škola biće narednih dana domaćini učenicima i profesorima iz Litvanije, Belgije, Italije, Hrvatske i Turske na „Erazmus plus“ projektu „Bakina kuhinja“, čiji je predmet upoznavanje sa tradicionalnom hranom ovih zemalja, ali naravno i razmena iskustava i nova prijateljstva.

Ovim povodom danas je za učesnike organizovan prijem u Gradskoj kući, gde im je dobrodošlicu poželela većnica za obrazovanje Marija Ranđelović.

dr Marija Ranđelović foto: GP018

„U ime gradonačelnice, Grada Niša i svoje lično ime želim vam dobrodošlicu, da se osećate dobro i ponesete lepe uspomene iz našeg lepog grada. Želim da kažem da je projekat u kojem učestvujete zaista vrlo interesantan, pre svega želim da kažem da su Erazmus plus projekti veoma složeni i da to što učestvujete u njima pokazuje koliko ste spremni i posvećeni obrazovanju i svemu onome što može da bude deo vaše budućnosti i budućnosti ovog grada”, rekla je Ranđelović, pa dodala da se radi o neuobičajenoj stvari.

“Iskreno verujem da učenici Pravno-poslovne škole u Nišu u ovom izdanju “Bakine kuhinje” mogu biti dobri domaćini svojim vršnjacima. Ovaj projekat se bavi zdravom hranom i zdravim stilovima života. Ono što je veoma interesantno je da ćete na kraju projekta objaviti mali elektronski kuvar sa ovim receptima. Veoma je važno što negujete vašu tradiciju i što se bavite njenim očuvanjem. Na ovaj način ćete upoznati neke nove stilove, pre svega stilove života i drugačije kulinarske navike”, izjavila je većnica, pa poželela učesnicima da se druže i stiču nova prijateljstva, kao i da takmičenje nije ono što je najbitnije.

Na prijemu se obratio i profesor Pravno-poslovne škole Milorad Gavrilović, koji je istakao značaj prisustva u Gradskoj kući.

Milorad Gavrilović foto: GP018

“Želim da se neizmerno zahvalim gradonačelnici i današnjem domaćinu dr Ranđelović, što smo imali priliku da, posle korone, ponovo budemo gosti Gradske kuće. Za mene lično i za Pravno-poslovnu školu poseta Gradskoj kući je uvek poseban doživljaj, iz prostog razloga što je to dokaz da gradska vlast prati i podržava projekte koje realizuje škola. Nadam se da će i ova poseta vama ostati u trajnom sećanju. Projekat prođe, ali nadam se da će ova prijateljstva ostati trajna i da ćete jednog dana, kada budete ozbiljni privrednici, uspostaviti ozbiljne kontakte na dobrobit svih nas.”

Na projektu učestvuje i Anastasija Ilić, učenica trećeg razreda Pravno-poslovne škole.

Anastasija Ilić foto: GP018

“Ove nedelje imamo priliku da budemo domaćini učenicima iz različitih zemalja. Program je počeo danas i traje do petka, ali su učenici tu više dana zbog prevoza. Radi se o hrani, ali je svrha upoznavanje sa ljudima. Pre mesec dana sam bila u Hrvatskoj i upoznala razne prijatelje sa kojima se i danas čujem.”

Profesorka iz Litvanije istakla je da je veoma ponosna što se nalazi sa svojim učenicima u Srbiji.

“Srbija je do sada za nas bila nepoznata zemlja i bilo nam je važno da upoznajemo zemlje sa različitim kulturama, jezicima i tradicijama. Dok učimo o drugim kulturama, predstavljam odrugim narodima našu tradiciju i delimo sva saznanja. Jako smo srećni što smo ovde i u kontaktu smo već tri godine. Tužni smo što se proekat bliži kraju i što ćemo se rastati uskoro.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde