Naslovna Društvo Obeležen Dan sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja: Ne smemo da zaboravimo

Obeležen Dan sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja: Ne smemo da zaboravimo

0
PODELI
Parastosom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama na Univerzitetskom trgu u Nišu, danas je obeležen Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije 1999. godine.
Na današnji dan pre 23 godine je 16 ljudi stradalo u Nišu od kasetnih bombi kojima su pripadnici NATO alijanse ciljali civilne ciljeve.

Slobodan Mladenović, nekada pripadnik Jugoslovenskog narodnog vazduhoplovstva, još uvek se živo seća ovih teških trenutaka.

„Dan pre toga smo bili po podrumima i atomskim skloništima, a tog dana je bio pijačni dan. Ja nisam odlazio na pijac, ali sam čuo brujanje aviona i eksploziju koja je bačena. Ne znam da li im je bila namera da bace tamo, ali iz pravca zapada, preko pruge je prošlo to, i samo smo čuli jauke. Bilo je dosta žrtava. Bio je veliki metež, bilo je mnogo bušotina kad sam se vratio u zgradu. I bilo je mnogo žrtava. Dejstvovala je Hitna pomoć.“

Zastavnik Živorad Mijačić je u trenutku kada su pale bombe prevozio povređenog vojnika do bolnice.

Živorad Mijačić/foto:gp018

„ Kad smo došli na semafor duž Lešjaninove ulice, tog momenta je počelo bombardovanje u Šumatovačkoj ulici. Naredio sam vozaču da odmah skrene desno prema komandi armije, da se ne bi desilo da i nas zahvati to bombardovanje. Kad smo došli do komande, shvatio sam da tu ima povređenih, pa sam naredio vozaču da ide prema pijaci. U Šumatovačkoj smo videli prašinu, i kako narod vrišti i beži preko mosta. Uneli smo jednu ženu i dva čoveka koji su bili ranjeni i odvezli u gradsku bolnicu”, ne blede Živoradova sećanja.

“Toga se sećam jako snažno. Bio sam siguran da neće biti bombardovanja po civilnim ciljevima, međutim, video sam da tu nema pravila i da su bombe padale po gusto naseljenim delovima grada”, prisetio se Mijačić.

On ipak ne smatra da će bilo kada neko odgovarati za ovakve događaje zato što, kako kaže, “sila boga ne moli”.

“Mi smo zemlja koja se samo brani i bori za svoju slobodu. To nekome ne odgovara i većinu tih država ne interesuje naša sloboda, već samo njihovi interesi. Čujem preko vesti da je zapadna štampa puna vesti o ruskoj vojsci. Ja sam protiv bombardovanja civilnih ciljeva, ali znam da je isto tako ovo što se dešavalo kod nas veliki zločin.”

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović imala je jasnu poruku povodom sećanja na žrtve ovog brutalnog nasilja.

Dušica Davidović/foto:gp018

“Poruka koju danas šaljemo, kao i u prethodne 23 godine je poruka mira. Ne smemo da zaboravimo. Možemo da oprostimo. Na današnji dan je 16 nevinih žrtava stradalo u Nišu od kasetnih bombi. Na desetine njih je ranjeno, i sa trajnim ožiljcima koje su ostavile posledice NATO bombardovanja. Ovako nešto nikad ne sme da se ponovi, ne samo u našem gradu, nego uopšte u našoj državi.”

Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je da je jasno opredeljenje države prema negovanju tradicije i istorije, a da su ratovi devedesetih godina deo nje.

Miodrag Kapor foto: GP018

“Svakako da NATO agresija i 78 dana bombardovanja naše zemlje zauzimaju jako važno mesto u tom sećanju i tradiciji. Posebno zadovoljstvo mi je što je ovde bilo toliko dece, jer samo deca su oni koji će preneti tu tradiciju i nastaviti poštovanje. Takođe mi je drago što je ovde bio veliki broj boraca i porodica poginulih. Treba da sarađujemo sa svima, ali ne smemo da zaboravimo naše žrtve i gubitke koje smo imali”, poručio je Kapor.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde