Naslovna Društvo Bojanić: PROSLAVA POBEDE NAD FAŠISTIMA I NACISTIMA, BESMRTNI PUK U NIŠU

Bojanić: PROSLAVA POBEDE NAD FAŠISTIMA I NACISTIMA, BESMRTNI PUK U NIŠU

0
PODELI

77 godina od Dan pobede nad zlom fašizma i nacizma.

U znak sećanja na žrtve fašizma i nacizma u toku Drugog svetskog rata, u svetu i Evropi obeležava se, 9. maj – Dan pobede. Tada se obeležava i Dan Evrope, dan kada je stvorena današnja zajednica evropskih naroda.

9. maja, obeležava se Dan pobede, jer je na današnji dan, završen Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je stradalo oko 65 miliona ljudi od čega su gotovo 31 milion civili a ranjeno je oko 35 miliona ljudi. Rat je vođen na teritoriji tadašnjih 60 država.

Tradicionalno i pored specijalne vojne operacije Ruske armije u Ukrajini u Rusiji, 9. maja će biti održana velika vojna parada u čast 77. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom.

Suorganizatiri manifestacije u Nišu:
*Kolo srpskih sestara,

*Klub generala i admirala,

*Udruženje veterana 63. padobranske brigade,

*Udruženje veterana žandarmerije,

*Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih u ratu,

*sva udruženja boraca i vojnih veterana, udruženja penzionisanih podoficira i oficira vojske,

*druga rodoljubiva udruženja i nevladine organizacije…

O SPOMENIKU SOVJETSKIM PILOTIMA…
Sovjetski vojnici poginuli su 7. novembra 1944. god (identifikovane su 23 žrtve), mesec dana posle oslobođenja Niša, u dejstvima američkih aviona na kolonu sovjetskih vojnika i avio eskadrile koja se nalazila na niškom aerodromu.

Spomenik stradalim crvenoarmejcima foto: GP018

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Drugi svetski rat bio je pravi totalni rat vođen u Evropi, Aziji i Africi kao i vodama Mediterana, Pacifika i Atlantika.

Za Rusiju nema dileme… 9. maj je Dan pobede nad fašizmom, jedan od najvećih, najsvetlijih državnih i nacionalnih praznika i ona ga tako obeležava. Dan Evrope u Rusiji gotovo niko ne pominje.

BESMRTNI PUK ŠIROM SRBIJE

MOSKVA SE PRIPREMA ZA SVEČANU PROSLAVU

Ukupno 11.000 vojnika, iz 131 jedinice, ešaloni savremenog naoružanja i opreme i 77 letelica učestvovalo je u pripremi parade.

Generalna proba parade biće održana 7. maja.
Ruska avijacija leteće i u obliku slova Z.

Dan Evrope

Prvi koraci ka ujedinjenju evropskog kontinenta i formiranja današnje Evropske unije učinjeni su 9. maja 1950. god. Na samitu lidera EU 1985. odlučeno je da se 9. maj slavi i kao Dan Evrope.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, Rober Šuman predložio nekadašnjim ljutim neprijateljima Francuskoj i Nemačkoj da uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Kapitulacija Japana

U toku leta 1945. god nastavljena je borba SAD i Velike Britanije protiv Japana. Dobro utvrđeni i skriveni u džungli, Japanci su se žestoko branili. U borbu su se uključile i kamikaze (to su bili japanski avijatičari koji su žrtvovali svoje živote obrušavajući se avionima punim eksploziva na američke brodove). Amerikanci su trpeli velike gubitke. Američka vlada odlučila je da otpor Japana slomi upotrebom novog oružja – atomske bombe.

Iz bombardera B – 29 (“super tvrđava“) bačene su 6. i 9. avgusta 1945. godine dve atomske bombe, jedna na Hirošimu, druga na Nagasaki. Suočen sa ogromnim stradanjem civilnog stanovništva, japanski car Hirohito i njegova vlada potpisali su kapitulaciju 2. septembra 1945. godine.

Time je završen Drugi svetski rat.

ŽRTVE U DRUGOM SVETSKOM RATU
Smatra se da je u Drugom svetskom ratu stradalo oko 60 miliona ljudi. Zbog te srazmere Drugi svetski rat se često navodi i kao primer totalnog rata. Broj ranjenih bio je višestruko veći, što ovaj rat čini najkrvavijim sukobom u istoriji čovečanstva.

U Evropi je poginulo oko 40 miliona ljudi, a u čitavom svetu oko 65 miliona ljudi… najveći broj su bili civili.

Nemaca je stradalo oko 5,5 miliona. Rusa (SSSR) oko 20 miliona, Jugoslovena oko 2 miliona, od toga Srba oko 1.8 miliona.

Besmrtni puk Srbije je dobio svoju pesmu u susret 75. godišnjici pobede nad fašizmom

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde