Naslovna Društvo Ministar Tomislav Momirović obišao radove na izgradnji petlje Merošina u okviru „Autoputa...

Ministar Tomislav Momirović obišao radove na izgradnji petlje Merošina u okviru „Autoputa Mira“

0
PODELI
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je, u sklopu svoje posete Nišu, obišao radove na petlji „Merošina“, deonici autoputa E80 Niš, odnosno „Autoputa mira“.

Krajnji rok za završetak radova je jul 2023. godine, ali se očekuje, prema izjavama ministra Momirovića i direktora „Koridora Srbije“ Aleksandra Antića, da budu završeni i ranije.

Tomislav Momirović/foto:gp018

Ministar je istakao značaj autoputa za ekonomski rast u ovom delu zemlje, posebno u Koršumliji u Prokuplju, za povezanost sa Kosovom i Metohijom, ali i za pretvaranje Niša u ozbiljan saobraćajni čvor.

„Ovaj autoput radimo sa našim evropskim partnerima, koji su obezbedili velika bespovratna sredstva, iz kojih mi finansiramo ove radove. Radovi su se ubrzali i očekujem da ćemo za dve godine završiti prvi deo puta, tj. spojiti Prokuplje sa Nišem i da ćemo onda nastaviti dalje do Koršumlije. Kada povežemo Prokuplje i Koršumliju sa Nišem i centralnom Srbijom, možemo da pričamo o dolasku ozbljnih investitora i značajnom rastu. Borimo se za svaku investiciju, jer je ovo jako izazovno i teško vreme za Evropu. Koliko god budemo mogli, istrajaćemo na ovoj politici koja generiše investicije i podiže celu ekonomiju.”

Direktor “Koridora” Aleksandar Antić izjavio je da, u dogovoru sa izvođačem radova, u periodu padavina nisu izvođeni zemljani radovi, kako bi kvalitet radova bio na najvišem nivou, ali i da očekuje da će sve biti završeno i pre zvaničnog roka.

Aleksandar Antić/foto:gp018

“Ne želim da licitiram datumima, ali njihov plan radova garantuje to. Radimo na više tačaka deonice ove trase. Na tri segmenta se rade zemljani radovi, kao što je čišćenje trase i uklanjanje humusa, radimo kanale i nove bajpasove koji će nam omogućiti izvođenje radova i odvijanje saobraćaja. Najznačajniji radovi su ovde na petlji Merošina, koji su već ušli u ozbiljnu fazu i rade se sve pripremne aktivnosti”, rekao je ministar, pa se osvrnuo na ostale deonice:

“Ministarstvo i Koridori pokušavaju da reše niz problema u vezi projektno-tehničke dokumentacije za deonice i verujem da ćemo u narednim mesecima rešiti te ključne probleme i stvoriti pretpostvake da ove, ili najkasnije u januaru 2023. godine, raspišemo tendere i za preostale tri deonice, do Beloljina.”

Aleksandar Antić/foto:gp018

On je podesetio na još dva projekta Koridora u ovom kraju.

“Koridori rade u ovom kraju, na teritoriji Grada Niša, objekat Tehničkog centra za “Puteve Srbije”, iz kog će se upravljati svim putnim pravcima koji tangiraju ovaj kraj, kao i deonicu puta petlja Malča-Prosek, koja predstavlja vezu Niške Banje sa autoputem.”

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je značaj autoputa zbog novih investitora i povezanosti sa Koršumlijom i Prokuplje.

“Izgradnjom Autoputa Mira Niš će svakako dobiti treći krak Koridora 10. Nama je ovo kao Gradu jako značajno, jer ćemo povezivanjem Nišavskog i Topličkog okruga dobiti, ne samo osnovu za buduću turističku regiju, već ćemo na taj način povezati i industrijeske zone Niša, Prokuplja i Koršumlije. Nama je to jako važno zbog investitora koji dolaze u naš kraj, ali i zbog mogućnosti da ponovo otvorimo slobodnu zonu koju smo nekada imali”, rekla je gradonačelnica Niša, pa se osvrnula na prednosti koje će autoput doneti turizmu:

“Sve te lepote Topličkog okruga će nam značiti jer će brže i sigurnije stizati do odredišta. Što se tiče privrede, kada imate ovakav autoput, modernu i značajnu investiciju za ovaj kraj, svakako da će našim investitorima, koje zanima da li imamo dobru povezanost i dobar gas, puno značiti. Nadam se da se na ovaj način vraćamo na prava vrata, jer gotovo sve opštine Topličkog okruga pripadaju siromašnim opštinama i naslanjaju se na Nišavski.”

Saša Jovanović/foto:gp018

Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina, istakao je da se uverio da radovi teku punim intenzitetom, kao i da se nada da će biti rešeni problemi sa eksproprijacijom.

“Od ogromnog je značaja za našu opštinu, pošto ćemo poboljšati stanje na putevima i prevoz naših građana, a javljaju nam se i strani i domaći investitori. To nam mnogo znači jer spadamo u četvrtu kategoriju nerazvijenih opština. Trenutno je nekih 9% nezapošljeno na teritoriji Merošina. Eksproprijacija je završena na prvoj deonici, a na drugoj su ostali sporadični slučajevi, gde su naši građani hteli veće cene preko suda.”

Milan Ranđelović/foto:gp018

Milan Ranđelović, gradonačelnik Prokuplja, podsetio je da glavni tranzitni put prolazi kroz centar ovog grada, kako bi ilustrovao značaj budućeg autoputa.

“Kompletan teretni saobraćaj ćemo izmestiti autoputem oko Prokuplja. Radovi teku ozbiljnom dinamikom i ne postoje tehnički problemi oko eksproprijacije. Po ovoj proceni će tenderi i ugovori za sledeću deonicu, koja će proći kroz Prokuplje, biti završeni u toku sledeće godine, kada će krenuti ozbiljni radovi na našoj deonici.”

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde