Naslovna Društvo Počela manifestacija „Vaskršnje radosti na Panteleju“

Počela manifestacija „Vaskršnje radosti na Panteleju“

0
PODELI
Vaskršnje radosti na Panteleju foto: GP018

Tradicionalno, u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, Gradska opština Pantelej organizuje višednevnu manifestaciju „Vaskršnje radosti na Panteleju“, u praznično uređenom i dekorisanom ambijentu unutar parkovskog prostora Crkve Svetog Pantelejmona.

Manifestacija sa višednevnim interaktivnim programom koji je namenjen deci sa Panteleja i čitavog grada traje od 16. aprila i „Lazareve subote“, popularne „Vrbice“, pa sve do do 24. aprila, prvog dana Vaskrsa.

Manifestacija je počela služenjem jutarnje liturgije, a nastavljena tadicionalnom podelom vrbovih venčića i zvončića deci koju ovaj praznik tradicionalno okuplja, a potom je izvedena pozdravna pesma “Lazarica”, a svoj nastup je imala i mlađa folklorna grupa kulturno-umetničkog društva “Anđeli”.

Nešto kasnije je simbolično otvorena izložba tematski izgrađenih rukotvorina i humanitarna izložba uskršnjih jaja, koja su prigodno ukrašavala deca iz pantelejskih vrtića, članovi kreativnih udruženja i dobrotvorni kreativci, a sav prihod će ići u humanitarne svrhe i biti namenjen udruženju NURDOR.

U nastavku manifestacije biće organizovan obilazak praznične postavke „Uskršnjeg sela“, ali i kreativne radionice i slobodne aktivnosti sa animatorima iz Udruženja „Mladi kreativci-Rastemo“ , Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ i Udruženja za zaštitu i odgoj životinja „ZOO Planet“, čija će kompletna postavka trajati tokom čitave sedmice u susret Vaskrsu, prema interesovanju dece.

Starešina hrama Svetog Pantelejmona, protojerej sveštenik Nebojša Vujić nada se da će ovaj događaj prerasti u tadiciju.

Sveštenik Nebojša Vujić foto: GP018

“Danas smo se sastali u našem hramu pre svega da liturgijskim saborom proslavimo praznik vaskrsenja Lazara i ovo je već druga godina kada organizujemo “Vaskršnje seoce” zajedno sa GO Pantelej. Nadam se da će ovo da postane tradicija, a veliki broj male dece se okuplja u našoj porti. Prvo smo se okupili u našem svetom hramu, gde smo služili svetu božanstvenu liturgiju, gde je veliki broj te dece uzeo učešće u liturgiji, kroz svetu tajnu. Nadam se da će i ubuduće još veći broj dece i naroda da dolazi u naš hram”, rekao je Vujić, pa dodao:

“Sutra je veliki praznik Cveti gde slavimo ulazak gospoda našeg Isusa Hrista u grad Jerusalim. Takođe, i sutra u našem hramu održavaće se “Vaskršnje seoce”, pa sve do drugog dana Vaskrsa. To je prilika da mladi posete naš hram, a da ujedno i vide domaće životinje koje se nalaze ovde u našoj porti.”

Predsednica GO Pantelej Nataša Stanković istakla je da je cilj bio da se sugrađanima omogući da na adekvatan način provedu dane uoči ovog velikog hrišćanskog praznika.

Nataša Stanković sa sveštenikom i saradnicima foto: GP018

“Danas sa Lazarovom subotom počinje naše “Uskršnje seoce” i biće ovde sve do Uskrsa. Vaskrs je najsretniji, najveći i najradosniji hrišćanski praznik, i želeli smo da na adekvatan način našim sugrađanima i svim ostalim građanima Niša omogućimo da dođu sa svojim porodicama u Crkvu Sv. Pantelejmona i uživaju u ovoj atmosferi”, rekla je Stanković, pa ukazala na značaj tradicije:

Kud Anđeli foto: GP018

“Ovo je jedan od načina da se čuva tradicija, zato smo u saradnju sa KD “Anđeli” organizovali decu koja su pevala tradicionalne pesme, a ujedno i sva naša sela već praznuju ovaj praznik i i dalje se čuva taj duh tradicije da deca Lazarice tradicionalno obilaze domaćinstva, pevaju pesme, i dobijaju poklone za to.”

 

Ona je podsetila i na humanitarni karakter ove manifestacije.

Kud Anđeli foto: GP018

 

“I prošle godine smo u saradnji sa našim vrtićima bojili uskršnja jaja, a danas je tradicionalna humanitarna izložba i sav prihod će ići NURDOR-u, tako da ova naša manifestacija, pored tradicionalnog, kulturnog i verskog, ima i humanitarni karakter.”

 

 

 

Podsetimo još jednom, manifestacija će trajati zaključno sa prvim danom Vaskrsa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde