Naslovna Društvo Postavljen prvi reciklomat u Nišu

Postavljen prvi reciklomat u Nišu

0
PODELI
Reciklotomat Dušica Davidović foto: GP018

Na nišavskom keju danas je postavljen prvi reciklomat, koji će imati za cilj prikupljanje svih vrsta reciklažnog otpada, kako bi se uticalo na poboljšanje higijene grada. Prikupljanjem 100.000 jedinica reciklažnog otpada, stiče se pravo na besplatan koncert koji će se održati u Nišu, nakon sprovedene ankete o željama kada su u pitanju izvođaći.

Reciklomat će biti pod video nadzorom, a ukoliko se otpad prikuplja ovim putem tempom kao što se to čini u Kragujevcu i Beogradu, gde su do sada postojali ovakvi aparati, koncert bi se mogao očekivati za oko dva meseca, navela je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka, firme koja je konstruisala reciklomat.

Reciklomat je postavljen zahvaljujući saradnji Sekopaka, JKP Medijana, udruženja mladih KOM 018 i Grada.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka, pojasnila je kako reciklomat funkcioniše.

Violeta Belanović Kokir foto: GP018

“Velika nam je čast što smo ovde i što sa Nišlijama otvaramo prvi reciklomat u Nišu. Pozivam sve Nišlije da se odazovu eko-izazovu i da koriste reciklomat. On se sastoji iz dva dela: u jednom će ići stakleni ambalažni otpad, a u drugi tetrapak, PET i aluminijumske limenke. Ako se sakupi ukupno 100 hiljada jedinica ambalažnog otpada organizovaće se koncert”, rekla je Belanović Kokir, pa podsetila:

“Ovo je novi vid sakupljanja ambalažnog otpada, koji je Sekopak započeo u Kragujevcu pre godinu i po dana, sa postavljanjem prvih reciklomata tamo, a zatim se to proširilo i na Beograd, tako da smo mi za manje od godinu dana sakupili preko 3 miliona jedinica ambalažnog otpada, i veliko mi je zadovoljstvo što će se Niš priključiti Kragujevcu i Beogradu u sakupljanju ambalažnog otpada na ovaj način.”

Ivan Mihajlović, v.d direktor JKP Medijana, podsetio je na značaj saradnje sa Sekopakom, koja je već dala rezultata u prošlosti.

Ivan Mihajlović foto: GP018

“JKP Medijana je pokrenulo ovaj projekat u saradnji sa Sekopakom, Gradom i udruženjem KOM 018 sa ciljem da se poveća higijena na nišavskom keju, a zatim da se produbi svest mladih o neophodnosti recikliranja i da na jedan drugačiji način povećamo količinu reciklaže. Ovo je samo nastavak saradnje JKP Medijana sa Sekopakom. Podsećam, prošle godine smo od Sekopaka, kroz projekat, dobili 300 zvona, što nam je omogućilo da povećamo količinu recikliranog stakla za 300%. Pored toga, povećava se i količina reciklirane PET ambalaže, tako da od ovog projekta takođe očekujemo povećanje recikliranog otpada.”

Ovakav način prikupljanja otpada u značajnoj meri će i olakšati posao JKP Medijani.

“Problem je veliki i to je naročito vidljivo u jutarnjim časovima subotom, nedeljom i ponedeljkom, kad naši radnici stvarno nastoje da sakupe sav otpad koji se nalazi na nišavskom keju, što nažalost iziskuje mnogo vremena i truda. Na ovaj način ćemo omogućiti mladim ljudima da na jednom mestu odlažu taj otpad i da samim tim pomognu JKP Medijana da ima manje troškove i da naš grad bude čist i lepši.”

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović ukazala je na problem koji bi mogao da se reši na ovaj način, kao i na saradnju koja je uspostavljena na taj način.

Dušica Davidović foto: GP018

“Ovo je jedan zaista sjajan projekat u saradnji sa JKP Medijana, Sekopakom i naravno nevladinom organizacijom KOM 018, uz podršku Grada, Gradskog veća i same gradonačelnice, koji su prepoznali problem komunalnog otpada i ostavljenih ambalaža, flaša i limenki, usled provedenih noći mladih na keju u letnjim danima”, izjavila je Davidović, pa dodala:

“Ono što smo imali prilike tokom letnjih i prolećnih meseci da vidimo je da ostavljaju za sobom veliki otpad od flašica, i na sjajan način je Sekopak konstruisao ovu mašinu, tako da će se 100.000 ovih ambalažnih flašica i svega što mladi ostavljaju za sobom ubacivati ovde i reciklirati, a kao nagradu će dobiti, u saradnji sa KOM 018, koja će upravo prepoznati šta je prioritet mladih, prvi koncert koji će besplatno dobiti, ako budu učestvovali u ovoj velikoj kampanji očuvanja zaštite životne sredine.”

Dimitrije Mešović, volonter KOM 018, pozvao je svoje vršnjake da učestvuju u ovoj akciji i objasnio kakav bi koncert mogao da usledi ukoliko se ispune ciljevi.

Dimitrije Mešović foto: GP018

“Mislim da je ovo dobar početak za sam Grad Niš. Voleo bih da pozovem moja vršnjake da sami učestvuju na ovoj akciji koja je primenjena na dobar način. Ako stignemo do našeg cilja od 100.000 reciklažnog materijala, imaćemo koncert, a mladi će sami moći da biraju ko će učestvovati na tom koncertu, uz pomoć ankete koju ćemo vršiti nakon što stignemo do cilja. Ovo je stvarno jedan od boljih početaka za čišćenje našeg grada”, poručio je Mešović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde